Retro: "Gouden generatie" ging jonge Rode Duivels voor in 2007

  Staand (links naar rechts): Mirallas, Vanden Borre, Vermaelen, Lombaerts, Fellaini en Vertongen. Zittend: Bailly, Martens, Blondel, Pocognoli en De Roover.

  Gisteren konden de Belgische beloften zich plaatsen voor het EK 2019 in Italië. Slechts 2 keer eerder slaagden de jonge Duivels daarin. In 2007 liet de "gouden generatie" een eerste keer van zich horen, in 2002 strandden Jean-François Gillet, Koen Daerden, Tom Soetaers en co in de groepsfase.

  Jonge Duivels halen Spelen na draw tegen Nederland

  De jonge Duivels hebben tegen Nederland genoeg aan een gelijkspel om de halve finales én de Olympische Spelen in 2008 in Peking te halen. Het ziet er niet goed uit, tot Pocognoli de Nederlandse doelman verrast met een hard schot.

  Vanden Borre, Fellaini, Bailly en co vieren de kwalificatie

  Even legendarisch als de wedstrijd tegen Nederland is de viering achteraf. De Belgen, met in een hoofdrol Bailly, Fellaini, Mirallas en orkestmeester Vanden Borre, zetten het hotel op stelten en doen zich te goed aan frietjes en rode wijn.

  Kevin Mirallas is de matchwinnaar tegen Israël

  Door een rode kaart voor Marouane Fellaini moet België meer dan een uur met zijn tienen spelen tegen Israël. Ondanks de numerieke minderheid zijn de jonge Belgen de beste ploeg, maar pas in de slotfase zorgt Mirallas voor de bevrijdende goal.

  België begint met scoreloze draw tegen Portugal

  Portugal is voor het EK een van de favorieten met spelers als Moutinho en Nani. De de jonge Duivels zetten hun voet naast die van hun Portugese leeftijdsgenoten. Mirallas en Maarten Martens hebben zelfs de beste kansen, maar het blijft 0-0.

  België botst op uitgekookt Servië in halve finales

  Na de zege tegen Nederland is Servië de tegenstander in de halve finale. Servië komt op voorsprong dankzij een vreemde vrije trap van Kolarov. Fellaini en Haroun hebben de gelijkmaker aan hun voet, maar ze kunnen niet scoren.

  EK 2002: Daerden en Soetaers sneuvelen in groepsfase

  Vijf jaar voor de gouden generatie haalden de Belgische beloften ook al het EK. Met onder meer Jean-François Gilllet in doel en Birger Maertens, Jonas De Roeck, Koen Daerden, Grégory Dufer, Wouter Vrancken en Tom Soetaers wordt gewonnen van Griekenland in de eerste groepsmatch.

   

  Door nederlagen tegen Tsjechië (met Petr Cech, Zdenek Grygera, David Rozehnal, Milan Baros en Jan Polak) en Frankrijk (met Mickaël Landreau, Philippe Mexès, Sydney Govou en Peguy Luyindula) sneuvelen de Belgen in de groepsfase. Tsjechië klopt later Frankrijk in de finale.