• home
 • video
 • pas verschenen

  Luis Enrique na historische nederlaag: "Positieve boodschap bij rust hielp"

  " "

  Spanje lijdt zijn eerste verlies na 38 ongeslagen thuismatchen met inzet.

  Voor het eerst in 15 jaar heeft Spanje een thuisnederlaag geleden in een competitieve wedstrijd: een jong en efficiënt Engeland won met 2-3 in de Nations League. Het was de eerste nederlaag van de nieuwe bondscoach Luis Enrique, die zijn vorige 3 wedstrijden had gewonnen.

  De 60.000 toeschouwers in het Benito Villamarin-stadion van Real Betis wisten niet wat ze zagen: na 45 minuten stond er 0-3 op het bord. 2 goals van Sterling en 1 van Rashford. Nooit eerder slikte Spanje 3 goals in een competitieve thuismatch.

   

  Spanje had nochtans 70 procent balbezit voor de rust, Luis Enrique legde de vinger op de wonde. "Onze prestatie in de eerste helft was lamentabel. We zetten geen druk en de eerste goal sneed onze benen af." De fans trakteerden de thuisspelers op boegeroep bij het rustsignaal.

  " "

  Luis Enrique geeft zichzelf een pluim voor zijn aanpak tijdens de rust.

  "Geen schop onder gat bij rust, maar spelers positief aangepakt"

  Na de rust zagen we een heel ander Spanje, dat bijna nog een eerste nederlaag in  39 thuiswedstrijden met inzet kon vermijden. Met dank aan een koelbloedig optreden van Enrique tijdens de koffie.

   

  "Normaal zou je je spelers keihard aanpakken, maar ik probeerde de moed erin te houden en vertelde hen dat heel wat topteams recentelijk een moeilijke periode doormaakten. Ik begreep dat mijn team geen schop onder zijn gat, een ferme tirade of een pak wissels nodig had. Ik moest mijn spelers versterken, tactisch wat bijsturen en ze in een positieve dynamiek weer het veld op sturen. En het resultaat zagen we."

   

  "We drukten Engeland helemaal weg in de tweede helft. Het is jammer dat die 2e goal niet sneller viel, want onze fans zouden die derde zelf gemaakt hebben."

   

  Een zege tegen Engeland had Spanje verzekerd van de halve finales van de Nations League in juni 2019. Ze blijven op kop met 6 punten, maar moeten nu winnen in hun slotmatch in Kroatië om zeker te zijn van groepswinst. Enrique laat het niet aan zijn hart komen: "Een groep met 2 WK-halvefinalisten is niet makkelijk, maar we gaan van onszelf uit en hebben het nog zelf in handen. We willen in Kroatië gaan winnen."

  Ramos: "Ik onthoud onze sterke reactie na de rust"

  Na een slecht WK bouwen de Spanjaarden weer aan hun reputatie. Die kreeg gisteren in de eerste helft een knauw. Ook voor Sergio Ramos was het slikken: "We maakten fouten die met een goal bestraft werden. Maar het mooie aan voetbal is dat je altijd de kans hebt om de boel recht te zetten. Ik onthoud onze 2e helft. Toen domineerden we, het is zonde dat we niet konden winnen."


  Middenvelder Dani Ceballos had het over een accident de parcours: "Ons team wil elke match winnen. Dit was een ongeluk. Maar ik geloof enorm in dit team. We werden niet beloond voor onze goeie tweede helft. De ref had nochtans een penalty én rood moeten geven voor de fout van Pickford op Rodrigo. Dat was een duidelijke fout, maar een ref kan ook fouten maken."