• home
 • video
 • pas verschenen

  NBA is terug: "Boston is de grootste uitdager voor Golden State"

  De Boston Celtics

  De Boston Celtics

  Het geduld van basketballiefhebbers wordt niet langer op de proef gesteld, want vannacht gaat de NBA opnieuw van start. Wat moeten we weten over het nieuwe seizoen? Wij schotelden PlaySports-journalist en NBA-kenner Dennis Xhaët 5 stellingen voor.

  1: Niemand ligt nog wakker van de Eastern Conference

  "Daar ben ik het niet mee eens. Oké, het Oosten is zwakker dan het Westen. Dat is al jaren zo. Maar de topteams spreken toch redelijk tot de verbeelding. De Boston Celtics hebben een fantastische kern en zijn de grootste uitdager voor de Golden State Warriors dit seizoen."

   

  "Verder heb je Toronto met nieuwe man Kawhi Leonard, Philadelphia kan een geweldige ploeg zijn, Antetokounmpo (Milwaukee) is misschien wel de topfavoriet om MVP te worden en ook het Indiana van Oladipo heeft zich nog versterkt. Na die 5 stelt het misschien niet zo veel meer voor, maar het blijft intrigerend."

  2: Een fit Boston heeft geen concurrentie in het Oosten

  "Dat zou op zich zo moeten zijn, maar het is afwachten. Vorig jaar waren Irving en Hayward lang geblesseerd en kregen jonge gasten als Brown, Rozier en Tatum heel veel kansen. Zullen zij kunnen leven met minder minuten?"

   

  "Gordon Hayward blijft ook een vraagteken. Vergeet niet dat hij vorig jaar zijn enkel én zijn scheenbeen brak, een gruwelijke blessure. Voor december gaat hij volgens mij nooit 100 procent zijn."

   

  "Onderschat ook niet hoe goed Philadelphia kan zijn als het weer een stap vooruit gezet heeft. En hoe goed Toronto kan zijn als Leonard weer fit is en zich kan engageren. Neen, dat Boston geen concurrentie heeft, is allesbehalve een voldongen feit."

  3: LeBron James naar de Lakers is een zakelijke beslissing

  "Daar ben ik het voor een groot deel mee eens, al overstijgt LeBron James wel de "small market" die Cleveland is. Het zakelijke zal wel een rol gespeeld hebben, maar ook de toekomst. Hij heeft daar ook al een huis. En wie wil er niet in LA wonen?"

   

  "LeBron James wou de sportieve uitdaging ook wel aangaan. Hij was lovend over de jonge gasten bij de Lakers. Ik denk dat hij er wel naar uitkijkt. Ja, hij had ergens anders naartoe kunnen gaan om makkelijker te winnen. Maar hij zal er wel voor zorgen dat de Lakers de play-offs halen."

   

  "Ik ga er trouwens niet vanuit dat de huidige ploeg van de Lakers dezelfde is als de ploeg die in april aan de play-offs zal beginnen. Ik denk dat er nog wat dingen zullen gebeuren. Stel je maar eens voor dat de Lakers erin slagen om Anthony Davis binnen te halen. Dan heb je een heel ander verhaal. Maar met de deze ploeg is de tweede ronde van de play-offs het hoogst haalbare."

  4: Het grootste gevaar voor Golden State is gewenning

  "We zagen vorig jaar al dat de Warriors hun eigen grootste vijand zijn, al weten ze wel perfect wanneer ze moeten doorduwen. In de breedte zijn ze niet sterker geworden dan vorig jaar, zeker niet tot DeMarcus Cousins fit is."

   

  "Het is afwachten hoe hij terugkomt na een zware achillespeesblessure. Het wordt wennen aan opnieuw spelen en wennen aan het basketbal van de Warriors. Maar het is wel iemand die met zijn rug naar de basket kan spelen. Als hij zijn weg kan vinden, is dat een meerwaarde. En als hij fit terugkeert, dan mag iedereen heel bang zijn."

   

  "De Houston Rockets hebben met Carmelo Anthony iemand gehaald die in zijn hele carrière misschien twee jaar verdedigd heeft. Daar strikte hij zelfs zijn schoenen niet voor. En dat terwijl de verdediging vorig jaar net zo'n sterk punt was voor de Rockets. Defensief zijn ze verzwakt, maar ze blijven de grootste concurrent voor de Warriors in het Westen."

   

  "Ook Utah Jazz kan een uitdager worden. Elke basketballiefhebber wordt meer en meer verliefd op die ploeg. Ze hebben een duidelijk systeem en een heel goeie coach. Met Rudy Gobert hebben ze de defensieve speler van het jaar in huis als anker in de verdediging. En Donovan Mitchell zal in zijn tweede jaar moeten bevestigen."

  5: Luka Doncic wordt de Rookie van het Jaar

  "Absoluut, wat een fantastische speler. Doncic is klaar voor dit niveau. In tegenstelling tot zijn collega-nieuwkomers heeft hij niet alleen maar tegen leeftijdsgenoten gespeeld. Hij was sinds zijn 15e prof bij Real Madrid en heeft in de EuroLeague gespeeld, waarin hij vorig jaar MVP werd en de finale won. Dat zegt alles."

   

  "Zijn uitvoeringssnelheid zal nog iets beter moeten, maar hij is klaar. Ik hoop dat hij zijn plafond nog niet bereikt heeft. Ik denk dat hij een absolute topper kan worden."

   

  "Met Doncic zou Dallas wel eens een van de verrassingen kunnen worden om naar te kijken. Ik ga heel veel naar de Mavericks kijken. DeAndre Jordan is erbij gekomen en Dennis Smith Jr. is een adembenemde atleet. Ook de aanwezigheid van Dirk Nowitzki, misschien wel de beste Europeaan ooit, is heel belangrijk voor Doncic. Hij kan hem de kneepjes van het vak leren."