• home
 • video
 • pas verschenen

  Brouwers: "Met scheidsrechters geen woord gesproken over Vertenten en Delferière"

  Brouwers vertelde de scheidsrechters waarop ze zich moeten focussen.

  Brouwers vertelde de scheidsrechters waarop ze zich moeten focussen.

  De Belgische scheidsrechters zaten gisteren samen met sportpsycholoog Jef Brouwers. "De scheidsrechters moeten zich altijd bewust zijn van hun rol", zegt Brouwers. 

  Brouwers: "Ref moet zich altijd bewust zijn van zijn rol"

  Omdat er in het onderzoek naar fraude ook 2 scheidsrechters in verdenking gesteld zijn, kregen hun collega's gisteren psychologische hulp van Jef Brouwers, sportpsycholoog bij de Belgische voetbalbond.

   

  "Ik heb de scheidsrechters verteld dat ze een rol hebben waarin ze hun emoties de baas moeten blijven", zegt Brouwers. "Een scheidsrechter moet zich altijd bewust zijn van zijn rol en de regels van het spel toepassen."

   

  "Naast het veld mogen scheidsrechters contacten hebben met andere mensen uit de voetbalwereld. Maar ze moeten tijdens die contacten altijd onthouden dat ze scheidsrechter zijn."

   

  "We hebben geen woord gezegd over Vertenten en Delferière, want dat is niet nuttig. Een scheidsrechter moet feiten beoordelen en over Vertenten en Delferière weten we nog niet wat de feiten zijn."

  Naast het veld mogen scheidsrechters contacten hebben met andere mensen uit de voetbalwereld. Maar ze moeten tijdens die contacten altijd onthouden dat ze scheidsrechter zijn.

  "Er mag maar 1 druk zijn voor een ref: goed presteren"

  Brouwers had het wel over de druk waarmee scheidsrechters geconfronteerd worden. "De druk op scheidsrechters is altijd heel groot", weet Brouwers. "Maar het komt erop neer om die druk niet te laten binnenkomen."

   

  "De druk die van supporters komt, mogen scheidsrechters niet laten binnenkomen. Ze moeten hun woorden niet te letterlijk nemen. Ze moeten altijd bezig zijn met de regels van het spel."

   

  "Soms zijn er twijfelachtige situaties waarbij de media menen dat de scheidsrechter te streng is, terwijl hij gewoon de regels toepast. Een andere scheidsrechter heeft dan weer een goede connectie met spelers en baseert zijn arbitrage op connecties. Maar dat is niet de goede manier."

   

  "Een scheidsrechter moet de spelers de regels van het spel doen respecteren. De enige druk die dan nog overblijft is dat een scheidsrechter een goede prestatie moet leveren. En dat is altijd de bedoeling."

  Bekijk het interview met psycholoog Jef Brouwers: