• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany: "Wedstrijd tegen Nederland is nooit echt vriendschappelijk"

  Kompany speelde in 2004 al tegen Oranje, hier tegen Patrick Kluivert.

  Morgen kijken de Rode Duivels een vernieuwd Oranje in de ogen. Een kans om nieuwkomers speeltijd te gunnen? "Het is voor ons heel belangrijk om onze kern breed te houden", zegt Vincent Kompany.

  "Nederland is altijd een topvoetballand geweest"

  Een wedstrijd tegen Nederland, daar kijken de Rode Duivels altijd naar uit. "Er is rivaliteit", zegt Vincent Kompany. "Ik heb nooit geweten dat een wedstrijd tegen Nederland echt vriendschappelijk was. Dat is ook goed, dan verkwisten we onze tijd niet."

   

  Oranje verraste zaterdag met een 3-0-zege tegen Duitsland. "Het resultaat is misschien verrassend, maar de manier waarop niet. Het is een verjongde ploeg met spelers die genoeg talent hebben en die zich willen opofferen voor de ploeg."

   

  "Misschien was dat de zwakte van Nederland in de mindere jaren. Nu is het een ommekeer. Ik heb het gevoel dat er zo veel talent in Nederland is, dat het gewoon een kwestie is van iedereen op dezelfde lijn te krijgen en dan heb je normaal gezien altijd een goeie ploeg."

   

  Is de huidige situatie van Oranje te vergelijken met de Rode Duivels van een aantal jaren geleden? "Niet helemaal", vindt Kompany. "Nederland is altijd een topvoetballand geweest. Wij hebben nu pas een bepaalde stijl en filiosofie opgelegd, dat was vroeger nooit zo."

  "Integratie van nieuwkomers moet goed verlopen"

  In een oefeninterland kan bondscoach Roberto Martinez misschien wat speelminuten geven aan de nieuwkomers. "Castaigne en Vanaken hebben in Schotland al een beetje hun waarde bewezen. Het wordt uitkijken naar Praet en Mechele", zegt Kompany.

   

  "Ik ben geen trainer, dus ik weet niet of ze speelminuten gaan krijgen. Het is voor ons wel belangrijk dat we onze kern breed houden. Nu hebben we blessures bij De Bruyne, Dembélé, Vertonghen en Vermaelen. Dat zijn allemaal belangrijke spelers."

   

  "Ik weet één ding: we moeten zorgen dat hun vervangers klaar zijn. De Rode Duivels mogen niet afhangen van 11 spelers. Dat is tot nu toe nooit het geval geweest en dat is onze sterkte. We moeten ervoor zorgen dat de integratie van die nieuwkomers goed verloopt."