• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens: "Of Nederlanders bij ons in basis zouden staan? Ja, maar..."

  Dries Mertens kijkt uit naar de wedstrijd tegen Nederland.

  Dries Mertens en bondscoach Roberto Martinez laten er geen twijfel over bestaan: de Rode Duivels gaan voor niets minder dan winst in de derby tegen Nederland. "Dit is geen vriendschappelijke wedstrijd."

  Nederland maakte indruk door Duitsland te kloppen met 3-0, ook op de Rode Duivels. "Natuurlijk zijn we onder de indruk, maar we mogen niet vergeten dat ze ook veel kansen tegen hebben gekregen", zegt Mertens. "Het is wel typisch dat er nu al een hoera-stemming is in Nederland."

   

  "Nederland heeft veel kwaliteit. Ik heb met sommige spelers nog samengespeeld. Ze kunnen snel omschakelen, zijn jong en gretig. We weten dat het een moeilijke wedstrijd wordt, maar wij zijn favoriet."

   

  "We nemen deze wedstrijd heel serieus. Er zullen inderdaad spelers rust krijgen, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen winnen."

   

  "Of er Nederlanders in de basis zouden staan bij de Rode Duivels? Ze hebben veel kwaliteiten, dus dat zou kunnen. Maar ze zouden het niet gemakkelijk hebben. Depay is nu de man in vorm."

  Martinez: "Praet en Castagne krijgen zeker kansen"

  Bondscoach Roberto Martinez wou nog niet veel verklappen over zijn opstelling tegen Nederland, maar we mogen zeker enkele wissels verwachten. "Het wordt niet zoals de groepswedstrijd op het WK tegen Engeland. Maar ik wil wel wisselen en een competitief team zien dat de wedstrijd kan winnen."

   

  "Simon Mignolet kan spelen, maar ik weet het nog niet zeker. Dennis Praet was indrukwekkend op training. Hij is bij Sampdoria veel volwassener geworden en speelt nu een andere rol. Ook Castagne speelde een heel goede eerste wedstrijd. Ze verdienen morgen allebei speelkansen."

   

  "Boyata is de logische vervanger voor de geblesseerde Vermaelen. Hij viel ook in tegen Zwitserland. Maar ik hou ook de andere centrale verdedigers in de gaten. Ook Denayer, Mechele of Kabasele kunnen kansen krijgen. Ik heb geen pikorde. Ze zullen misschien niet in de basis staan, maar wel speelminuten krijgen."

   

  "Fellaini? We gaan geen risico's nemen. Hij heeft gisteren individueel getraind. We moeten nog een beslissing nemen, maar als hij niet 100 procent is, zal hij niet spelen."

  Martinez: "Nederland heeft weer plezier op het veld"

  Ook bondscoach Roberto Martinez is op zijn hoede voor Nederland. "Ze mogen hoop koesteren na de prestatie tegen Duitsland. Er staat duidelijk een groep die klaar is om de strijd aan te gaan. Ze hebben jonge talenten, zoals Frenkie de Jong, maar ook ervaring met Depay en Wijnaldum."

   

  "Ik was onder de indruk. Nederland toont mentaliteit. In de eerste helft bleven ze geduldig en verdedigden ze goed en daarna creëerden ze kansen met mooi countervoetbal. Ze hebben duidelijk plezier op het veld."

   

  "Ronald Koeman laat een nieuwe wind blazen door de nationale ploeg. Er zullen twee sterke teams op het veld staan. Maar ik heb al geleerd dat het geen vriendschappelijke wedstrijd is. We willen winnen en het wordt een goede maatstaf voor enkele jonge spelers."

  "In november willen we een vervanger voor Henry"

  Martinez moet het even zonder assistent-bondscoach stellen, na het vertrek van Thierry Henry naar Monaco. "Het project met Henry was erop gericht om zijn ervaring door te geven in de aanloop naar het WK. Dat was de focus", zei de Spanjaard. 

   

  "We steunen nu zijn overstap naar Monaco. Hij heeft de obsessie, ervaring en kennis om een topcoach te worden. We wensen hem veel succes. We hebben nu inderdaad een extra man nodig in de technische staf. We gaan onze tijd nemen om te kijken welk profiel we nodig hebben. Tegen november willen we de knoop doorhakken."