• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dit is een ander Oranje dan de elftallen die voor 4 jaar voetbalverdriet zorgden"

  Depay en Wijnaldum scoorden tegen Duitsland.

  Met een 3-0-zege tegen Duitsland heeft Nederland voor verwondering gezorgd in voetballand. Heeft Oranje de weg naar de top opnieuw ingezet? We vroegen het NOS-commentator Frank Snoeks.

  "Oranje was een ploeg geworden die 60 procent balbezit had op eigen helft"

  Na een gemist EK en WK is de afgelopen jaren veel negatiefs gezegd en geschreven over Oranje. De klinkende 3-0-zege tegen Duitsland kwam als een verrassing.

   

  "3-0 klinkt stevig, maar zoals veel matchen had het ook anders kunnen lopen. De eerste drie kansen waren voor de Duitsers", zegt Snoeks. "Als je zo wint van Duitsland, dan ben je anderzijds sowieso op de goede weg."

   

  "Wat vooral verteld moet worden is dat Oranje met een energie speelde zoals we het lang niet hebben gezien. Fris voetbal met vechtlust en een aantal debutanten. Het was echt een ander elftal dan de elftallen die 4 jaar voor voetbalverdriet zorgden."

   

  "Oranje was verworden tot een team dat 60 procent balbezit had, maar meestal op eigen helft. Die ziekte is uit de ploeg. Er zijn spelers die proberen vooruit te komen. Lukt dat niet, dan verdedigen ze met zijn allen. Dat hebben ze tegen Duitsland met verve gedaan."

  "Spelen vanuit de omschakeling is zeker niet wat Koeman wil"

  Bondscoach Ronald Koeman gaf na het duel tegen Duitsland toe dat het voetballend allemaal nog beter kan. Oranje speelde vooral vanuit de omschakeling. "Dat is zeker niet wat Koeman op termijn wil", zegt Frank Snoeks.

   

  "In de grond van de feiten wil Nederland eigenlijk de bal. Daar hebben we ook de spelers voor, maar voor we dat kunnen is het wachten op meer ervaring en automatismen. Vier spelers in de selectie hadden voor de match tegen Duitsland nog geen interland gespeeld."

   

  "Het zijn pubers, die ervaring moeten opdoen en dat kan door te verliezen en alle hoeken van het veld te zien. Daarvoor is een goede tegenstander als België interessant. Als je ziet welke spelers op het veld kunnen staan dinsdag, kan ik me niet voorstellen dat het geen leuke avond wordt voor de toeschouwers. Maar ik denk niet dat Nederland over zich zal laten lopen."

  "De as van de ploeg is helemaal nieuw"

  Bij de Rode Duivels vormen Courtois, Kompany, Hazard, De Bruyne en Lukaku het geraamte van de huidige "Gouden Generatie". Oranje lijkt langzaam zijn dragende spelers in de huidige generatie te vinden.

   

  "De as van de ploeg is bijna helemaal nieuw. Cillissen in doel speelde heel goed tegen Duitsland, maar hij staat er enkel omdat de coach denkt dat Jasper de beste is die hij kan opstellen. Bij Barcelona speelt hij niet en ik moet toegeven dat hij niet van het niveau Courtois is."

   

  "Achteraan staat Van Dijk. Hij is de nieuwe aanvoerder en de duurste verdediger ooit. Tegen België speelt hij wel niet door een blessure. Naast hem staat De Ligt, een jonge van 19 jaar. Op het middenveld worden de lakens uitgedeeld door De Jong. Hij is ook pas 20 jaar en pas aan zijn derde interland toe."

   

  "In de spits heb je Depay. Hij had lange tijd een vertroebelde relatie met Oranje en

  de fans. Er werd vaak gezegd dat hij te weinig liep en er zich te makkelijk vanaf maakte. Sinds Koeman aan het roer staat, is er bij hem een nieuw elan te merken. Hij heeft een bondscoach gevonden die kennelijk zijn taal spreekt. Hij was de uitblinker tegen Duitsland."

  "Denk wel dat Koeman Danjuma bij Oranje wil houden"

  De klinkende zege tegen Duitsland was het debuut van Club Brugge-speler Danjuma. Hij viel in de 68e minuut in voor Babel. "Hij heeft nog niet kunnen tonen waarom mensen bij Club voor hem op de banken staan, maar hij kwam ook in het veld op een moment toen Oranje het moeilijk had."

   

  "Tegen Duitsland moest hij vooral verdedigen. Dat deed hij goed. Ik ben wel overtuigd dat het de bedoeling van Koeman is om hem bij de groep te houden."

   

  "Hij is jong en volwassen voor zijn leeftijd.  Je moet hem niets wijsmaken. Hij kon ook naar Ajax, maar de Amsterdammers wilden hem een jaar bij Groningen stallen. Hij heeft eieren voor zijn geld gekozen en trok naar Club Brugge, want hij had geen zin in een uitleenbeurt. Hij is zich zeer bewust van zijn eigen mogelijkheden."

  Video: Snoeks geeft bewonderend commentaar bij de 3-0 van Wijnaldum