• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Joos meets Veljkovic: "Niks makkelijker dan nu cynisch te zijn"

  " "

  Filip Joos kwam enkele jaren geleden in contact met Veljkovic via zijn ex-ploegmaat Siljanoski.

  Filip Joos heeft een 10-tal jaar geleden zelf te maken gekregen met de opgepakte voetbalmakelaars Dejan Veljkovic en Dragan Siljanoski. De Sporza-journalist verbrandde evenwel zijn vingers niet, schreef hij in zijn column in De Standaard. Zondag in De Ochtend op Radio 1 vertelde hij over het mechanisme van de makelaars en gaf hij zijn visie op de feiten.

  "Een iPhone voor een halfuurtje werk? Dat klopt niet"

  Met Mogi Bayat, een andere spin in het web in het fraudedossier, stond Filip Joos 1 keer even in de lift op Stayen. Maar met Dejan Veljkovic en Dragan Siljanoski  had hij een persoonlijke ontmoeting. En dat ging zo.

   

  Joos: "Ik heb ooit een half seizoen met Dragan gevoetbald. Hij kwam van Antwerp naar Lyra. 5, 6 jaar later kreeg ik telefoon van hem, enthousiast, zo was hij: "Filip, ik heb goals nodig van Sidibe van STVV, want ik probeer stappen te zetten in de makelaarswereld. Kan je die astublieft op dvd zetten, want jij geraakt daaraan?" Die jongen had er 7 gemaakt. For old times' sake heb ik dat gedaan, als vriendendienst. Ik wist toen nog niet dat hij het manusje-van-alles van Veljkovic was."

   

  "De dag nadien moest ik dat schijfje gaan afgeven. We hadden ergens in Antwerpen afgesproken. Daar zaten Veljkovic en Siljanoski op het terras. Ik gaf die dvd af. En Veljkovic haalde een wit doosje uit zijn jas, een spiksplinternieuwe iPhone. Hij schoof die over de tafel naar me toe. Ik heb die niet aangenomen. Ik ken die trukenschool. Omdat ik instinctief voelde dat het niet klopte."

   

  "Wat ik deed was een kwartiertje, halfuurtje werk. En daar een iPhone voor krijgen. Dat klopt niet. Maar zo werken ze. Het is een mooi voorbeeld om te zien hoe ze hun web weven en hoe ze proberen bij zoveel mogelijk mensen - ook journalisten – goed te staan."

  Ik heb de iPhone van Veljkovic niet aangenomen, ik voelde dat het niet klopte.

  Filip Joos

  Dejan Veljkovic wou Filip Joos een iPhone geven, maar die laatste weigerde dat.

  "Ik ben geen held en ik zou geen crimineel zijn"

  "Het doet me een beetje denken aan politici dezer dagen op de markt die iedereen handjes gaan schudden", gaat Filip Joos voort. "Ze ronselen eigenlijk goedkeuring/stemmen en vroeg of laat krijg je de rekening. Dat denk ik wel. Als ik daarin was meegegaan, wie weet was dan ooit - maar niet onmiddellijk - de vraag gekomen: “Kan je eens een stukje in Extra Time laten zien van de goeie acties van die speler?” Ik zeg maar iets. Eens je erop in bent gegaan, kan je niet meer terug. "

   

  "Ik ben geen held, omdat ik dat niet gedaan heb en ik zou geen crimineel zijn als ik die iPhone wel had aangenomen. Want wie weet, had die dag mijn Nokiaatje het begeven, had ik gedacht hem aan te nemen. Ik durf daar voor mezelf zelfs mijn hand niet in het vuur steken."

   

  "Maar ik denk het niet, omdat ik instinctief voelde van neen. Maar ik wil de mensen niet criminaliseren die die allereerste stap gezet hebben. Want wie weet."

  Ik wil de mensen niet criminaliseren die die allereerste stap gezet hebben. Want wie weet.

  Filip Joos

  "Je belandt misschien sneller dan je eigenlijk denkt in het mechanisme"

  "Dat is ook bij de refs het geval, denk ik. Dat staat ook in mijn column", vertelt Joos. "Ik denk echt dat de refs, die een job hebben waarbij elke beslissing – goed of fout en meestal zijn ze goed - wordt weggehoond door een vol stadion, dat die zeer ontvankelijk zijn voor iemand uit het wereldje die hen een schouderklopje geeft, die hen vriendschap geeft. Of het ook geld is, dat moet nog bewezen worden. Misschien is dat zelfs voldoende: iemand die je respecteert in dat wereldje.”

   

  Voor een goeie score in de krant lijkt dat miniem? "Dat lijkt inderdaad zo, maar heel veel mensen posten heel veel selfies op Facebook of op Instagram om kliks en likes te krijgen. Al doe ik daar niet aan mee. Het zit wel ergens ingebed in onze maatschappij. Het mechanisme lijkt me wel duidelijk en je belandt er misschien sneller in dan je eigenlijk denkt. Al is het als ref zeer dom om je met dat soort mensen in te laten."

  Ik denk echt dat de refs, die een job hebben waarbij elke beslissing wordt gehoond door een vol stadion, dat die zeer ontvankelijk zijn voor iemand uit het wereldje die hen een schouderklopje geeft.

  Filip Joos

  Bart Vertenten en Sébastien Delferière, de refs in opspraak.

  "Onwaarschijnlijk dat clubs zich zoveel geld door de neus laten boren"

  Marc Coucke hekelde de macht van de makelaars in De Afspraak op Vrijdag, als voorzitter van de Pro League wil hij stevige maatregelen nemen. Jonge voetballers nemen een buitenlandse makelaar, die veel eist. Joos: "Dat zal zeker een deel van het probleem zijn. Het probleem is dat de clubs daarin meegaan. Maar als hij het zo uitlegt, begrijp je ook wel dat de clubs daarin bijna moeten meegaan. Je wil je eigen talent een kans geven."

   

  "Hier heeft Coucke het wel over potentiële toppers. Maar klein gaat altijd richting groot. Herman Van Holsbeeck is Romelu Lukaku ook gaan halen in Lierse."

   

  "Je hebt het ook over een heleboel spelers die geen topper zijn, maar waar ook financiële constructies mee gebeuren. Wij hoorden jaren dat er mensen uit clubs “pakken op transfers”, zo werd dat genoemd. Daar verwacht ik ook nog wel iets van. Ik wil wel zien hoe dat zijn beslag krijgt bij het gerechtelijk onderzoek."

   

  "Misschien waren dat broodjeaapverhalen, maar je hoorde ze wel heel vaak. Alleen konden wij daar niet de vinger op leggen, dan moet je de geldstromen volgen. En blijkbaar is het gerecht daar wel in geslaagd.”

   

  Misschien moeten clubs meer haar op hun tanden tonen tegenover makelaars? Joos: “Zeker. Anderzijds las ik ook in de krant van een nochtans zeer verstandig iemand om te stoppen met makelaars en ze te vervangen door advocaten. Makelaars en advocaten zijn dan synoniemen, denk ik. Dan vind je echt wel advocaten die meteen makelaar worden."

   

  "Coucke heeft ook  wel gelijk dat het een Europees probleem is. De Raiola’s en Mendessen van deze wereld doen net hetzelfde, maar dan op een nog veel grotere schaal. Het is toch onwaarschijnlijk dat die clubs zich zoveel geld door de neus laten boren door al die commissies en vergoedingen. Die bedragen worden zo afgeroomd dat er eigenlijk nog maar een waterachtig plasje overblijft. Heel bizar.”

  Coucke heeft ook  wel gelijk dat het een Europees probleem is. De Raiola’s en Mendessen van deze wereld doen net hetzelfde, maar dan op een nog veel grotere schaal.

  Filip Joos

  "Ik denk dat het heel slecht idee is om te leren van Italianen na Calciopoli 2006"

  In 2006 daverde het Italiaanse voetbal op zijn grondvesten met Calciopoli. "Maar dat lijkt geen beetje op wat wij meemaken", weet Serie A-kenner Filip Joos. "In die zin dat de spin in het web toen Luciano Moggi was, de manager van Juventus."

   

  "Dat was iemand die bij de club zelf zat en die van daaruit de gekste dingen deed. Die heeft ooit een scheidsrechter opgesloten, omdat hij een penalty tegen Juventus heeft gefloten."

   

  "Het was een gigantisch uitdijend schandaal en eigenlijk is het Italiaanse voetbal  daar nog altijd herstellende van. Ze dachten dat ze de kaap genomen hadden met de transfer van Cristiano Ronaldo. Edoch, die heeft zelf een schandaal meegebracht."

   

  "Ze bakkeleien nog altijd over wie voorzitter van de profliga moet worden, wie van de voetbalbond. De nationale ploeg is de dieperik ingegaan. Dat hangt allemaal nauw verweven. Juventus is gedegradeerd, maar is teruggekomen en wint de ene na de andere titel. Dat schandaal op zich was meer nog van in het voetbal. Het begon vanuit één club, maar ook andere clubs leken boter op het hoofd te hebben. Het grote AS Roma gaf met Kerstmis een Rolex aan elke ref.”

   

  Kunnen wij iets leren van de Italianen? “Neen. Ik denk dat het een heel slecht idee is om iets te leren van de Italianen op dat vlak. Ze zitten al jaren in het moeras.”

  "Ik hou van de naïviteit die uit woorden van Coucke spreekt"

  Marc Coucke wil dat België het voortouw neemt in Europa om het probleem aan te pakken. Filip Joos: “Dat is een mooi voornemen, maar het zal zeer moeilijk zijn. Net omdat je opbokst tegen die grote clubs en hun manier van handelen."

   

  "Vergeet niet dat die zaakwaarnemers die clubs ook in handen hebben. De broer van Guardiola is ook een zaakwaarnemer. Ik zeg niet dat dat een malafide is, maar die geniet ook van het systeem. De broer van Sergio Ramos – dat weten we van Courtois – is de zaakwaarnemer van die andere Real-doelman, Navas. Dat zit onwaarschijnlijk verweven."

   

  "Om te denken dat je dit alleen maar met goeie voornemens en een vingerknip kan oplossen, dat vind ik naïef. Maar ik hou wel van de naïviteit die daaruit spreekt. De enige andere oplossing is cynisme. Niks is makkelijker dan dat. En dan krijg je wat ik vrees: dat de eerste ref die nu een fout maakt, “Hij is een vriend van Vertenten” over zich heen krijgt. Ik zou het zo fijn vinden dat we dat niet horen."

   

  "Dat we refs die er nu zijn het voordeel geven van de legitieme twijfel, die er wel is. Maar geef ze niet het nadeel. En dan kan je er misschien wel uitgeraken met een soort positieve boodschap. En daar is Coucke goed in.”

   

  “Wat ik ook goed vind, is het feit dat hij zei dat hij zal aftreden. Hij beseft dat dit niet kan: de dubbele rol van voorzitter Profliga en Anderlecht. Ik vind dat Bart Verhaeghe ook bij zichzelf te rade moet gaan: voetbalbond en Club Brugge, kan dat? Hebben zij - mensen die per definitie supporter zijn van hun club, ze steken er geld in en willen dat hun club wint – het moreel gezag om ook die hele organisatie te leiden? Dat is een vraag voor allebei."

  Marc Coucke, voorzitter van de Pro League en Anderlecht.

  Hebben Marc Coucke en Bart Verhaeghe het moreel gezal om hun club en Profliga/Voetbalbond te leiden?

  Filip Joos