Bart Aernouts bekroont beresterke Ironman met tweede plaats

  Bart Aernouts aan de finish in Kailua-Kona.

  Bart Aernouts heeft zijn beste prestatie geleverd in de Ironman van Hawaï. Onze landgenoot moest enkel zijn meerdere erkennen in titelverdediger Patrick Lange. Bij zijn 7e deelname staat Aernouts zo voor het eerst op het podium. Frederik Van Lierde zag zijn race verpest worden door een tijdstraf.

  Verslag van de Ironman Hawaï

  Zoals de vorige jaren gebruikelijk was kwam Bart Aernouts als een van de laatste profs uit het water. Maar waar hij vroeger pas tijdens de marathon weer voeling kreeg met de kop van de wedstrijd, was dat dit jaar anders.

   

  Met een goed ingedeelde race maakte Aernouts op de fiets heel veel goed. In bijna windstille omstandigheden rukte Aernouts, die vooral een sterke lope is, op naar de top 10 en mocht als vijfde aan de marathon beginnen. Aernouts pakte de marathon verstandig aan.

   

  Hij moest titelverdediger Lange snel laten lopen, maar in zijn spoor liep onze landgenoot een beresterke marathon. En dat werd bekroond met een prachtige tweede plaats op 4 minuten en 2 seconden van Lange. Aernouts is na Luc Van Lierde, Rutger Beke, Marino Vanhoenacker en Frederik Van Lierde de 5e Belg op het podium in Hawaï.

   

  Voor Frederik Van Lierde ging het mis bij het fietsen. Hij lag in een goeie positie toen hij een twijfelachtige straf kreeg voor stayeren. De winnaar van 2013 raakte nooit meer voorin in de race en eindigde uiteindelijk op de 32e plaats.

  Bart Aernouts: "Ik was bijna de hele dag alleen"

  Bart Aernouts was 46e na het zwemmen en sloot een knappe inhaalrace af op het podium. "Ik ben supertevreden", zei Aernouts meteen na de finish. "Ik was bijna de hele dag alleen en dat is mentaal heel zwaar. Het is ongelooflijk."

   

  "Ik wist dat de verschillen bij het fietsen gemaakt worden in het tweede deel en ik ben heel rustig gestart en concentreerde me op mijn eigen tempo. Na het keerpunt heb ik er alles aan gedaan om in een goede posite te beginnen aan de marathon. Daarin ging Patrick Lange te snel voor mij. Ik besefte dat ik mijn eigen tempo moest lopen om een goeie marathon af te werken. Dat heb ik gedaan."

  Van Lierde: "Het is tijd om na te denken over alles"

  "Het was een tumultueuze dag met een heel slecht resultaat", reageerde Frederik Van Lierde op Twitter na een 32e plaats. "Maar ik wou koste wat kost aankomen. Ik wil iedereen bedanken voor alle steun en berichtjes."

   

  "Nu is het tijd voor mij om eens goed na te denken over alles... Proficiat aan de winnaars en finishers vandaag. En dan in het bijzonder proficiat aan mijn landgenoot Bart Aernouts."

  Deckers: "Ik was veel sneller dan verhoopt, maar de rest was gewoon nog sneller"

  Tine Deckers was de beste Belgische op de 21e plaats. Ze eindigde op ruim 50 minuten van de Zwitserse  Daniela Ryf. Deckers zette met 9u17'21" haar snelste tijd neer in Hawaï, maar in een razendsnelle editie was dat niet genoeg voor de verhoopte top 10. Toch was ze tevreden.

   

  "Ik heb een veel scherpere tijd neergezet dan verhoopot, uitstekend gezwommen en heel sterk gefietst. Ik weet dat ik alles deed wat ik kon. De rest was gewoon sneller."

   

  Zowel in het zwemmen als in het fietsen zette ze een persoonljke recordtijd neer op het WK. "Ik trapte nooit een hoger wattage in Kona. En toch kon ik maar 3 plaatsen winnen, van 22 naar 19. Dat geeft aan hoe snel de race ging." De marathon verliep eerst volgens plan, maar toen ze 17e sloeg de hitte toe: "Ik werd op het eind gekookt en kreeg een dipje."

  Verslag van de Ironman Hawaï bij de vrouwen

  Uitslag:

  1. Patrick Lange (Dui) in 7u52'39"
  2. Bart Aernouts op 4'02"
  3. David McNamee (GBr) 8'30"
  4. Tim O'Donnell (VS) 10'38"
  5. Braden Currie (NZe) 12'02"
  6. Matt Russell (VS) 12'06"
  7. Joe Skipper (GBr) 13'15"
  8. Andy Potts (VS) 16'55"
  9. Cameron Wurf (Aus) 17'53"
  10. Michael Weiss (Oos) 18'25"
  32. Frederik Van Lierde 46'09"