• home
 • video
 • pas verschenen

  Verhaeghe: "Pro League al lang vragende partij om wettelijk kader van makelaars te regelen"

  " "

  Bart Verhaeghe, links naast Mehdi Bayat.

  Bart Verhaeghe is net als alle voetballiefhebbers geraakt door de fraudeaffaire. De voorzitter van Club Brugge en ondervoorzitter van de voetbalbond wil de zaak aanpakken. En hij wijst daarbij naar de politiek: "Er liggen heel veel goeie plannen klaar.  We hebben al vaak gevraagd om de wetgeving te wijzigen."

  Verhaeghe: "Laten we het momentum aangrijpen"

  Als voorzitter van de Pro League kondigde Marc Coucke drastische maatregelen aan tegen de macht van de makelaars in De Afspraak op Vrijdag. Verhaeghe wees voor België-Zwitserland daarbij ook naar een wettelijke aanpak: "In de Pro League zijn wij al lang vragende partij geweest om het wettelijk kader van de makelaars te regelen."

   

  "Het is zeer vreemd dat makelaars betaald worden door de tegenpartij. Zij  verdedigen een speler en worden betaald door de clubs. Dat is wettelijk zo geregeld. We hebben al heel veel initiatief gevraagd aan de politiek om die wetgeving te wijzigen. Er liggen heel veel goede plannen klaar."

   

  "We hebben bij de Belgische Voetbalbond een nieuwe CEO en ik heb er het volste vertrouwen in dat hij met volle kracht vooruit die plannen wil aanvatten. Laten we dit momentum aangrijpen om dat zo te doen en ook daar te professionaliseren, maar we kunnen dat niet alleen."

   

  "Ik zou zeggen tegen iedereen die bekommerd is om het Belgische voetbal: neem de handschoen op, help te verbeteren in plaats van aan de kant te staan en te bekritiseren.  Je moet energie pakken om positief vooruit te gaan en de positiviteit in het voetbal te brengen en het te verbeteren.“

  "Voel me triest als sportman"

  Verhaeghe zit met gemengde gevoelens, maar droefheid overheerst: "Als sportman ben ik triest. Voetbal speel je fair en als het achteraf zou blijken dat het niet fair is gespeeld dan ben je triest. Het doet er niet toe of dat in eerste provinciale of eerste nationale gebeurt. Ik hoop nog altijd dat het allemaal niet waar blijkt te zijn.”

   

  “Enkele maanden geleden klonken mijn woorden om aan te kaarten dat de arbitrage niet van een hoog niveau was als een boutade. Ik heb nooit gedacht dat daar iets achter zat en vandaag kan dat mogelijks wel zijn. Ik word daar heel stil  van."

   

  "Het doet ook afbreuk van heel veel mensen in het voetbal die elke dag hun best doen om professioneel te werken. Die mensen krijgen vandaag een zware streep door hun rekening en worden daar dieptriestig van.” 

  "Mijn droom: groot glazen integer huis van voetbalbond"

  Club-coach Ivan Leko bracht een nacht in de cel door. "Dat is natuurlijk niet prettig, maar het is een sterke man. Menselijk is dat niet leuk voor de familie, zeker als je weet wat het maar is. Ik ga het evenwel niet minimaliseren. Ik ken en weet het ook niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt."

   

  Het imago van Club Brugge heeft hieronder geleden? "“Het is voor het globale Belgische voetbal geen goede zaak. Sinds ik bij Club Brugge ben, heb ik samen met Vincent Mannaert – hij in de Pro League en ik in de Belgische bond – steeds gestaan voor professionalisering en fairheid in het voetbal. We hebben daarvoor heel hard gevochten."

   

  "Vandaag moeten we de boutade van Johan Cruijff gebruiken: elk nadeel heeft zijn voordeel. Laten we dat met twee handen aangrijpen om nog sneller dan ooit die professionalisering en fairheid waar we allemaal van dromen in het voetbal te krijgen zodat alles correct en integer verloopt."

   

  "Mijn grote droom is van de voetbalbond een groot glazen integer huis te maken en clubs te hebben die vooruitgang boeken. Ik geloof ook dat wij als federaties de capaciteit hebben om hieruit de kracht te halen om sterker en beter te worden. Het is een wijze les om alleen maar te professionaliseren en niet aan politiek of dingen die niet mogen te doen.”