Vandenbempt: "Vreemd om me nu op te laden voor België-Zwitserland"

  Peter Vandenbempt becommentarieert vanavond de match van de Rode Duivels.

  De Belgische voetbalstorm is nog niet volledig over het land gewaaid, en toch moet commentator Peter Vandenbempt vanavond al achter zijn microfoon kruipen voor het Nations League-duel van de Rode Duivels tegen Zwitserland. "Het is moeilijk om enthousiast te zijn", geeft hij toe op Studio Brussel.

  "Moe en ontevreden", zo vat Peter Vandenbempt zijn gevoel samen twee dagen nadat de bom is losgebarsten in het Belgische voetbal.  "Het zijn geen vrolijke dagen voor een voetballiefhebber."

   

  "Natuurlijk kijken we niet op van financieel gesjoemel in het voetbal, al hebben de schaal en de bedragen me wel een beetje verrast. Maar het andere luik - omkoping - is veel erger. Als twee topscheidsrechters, die ik persoonlijk ken als integere, vriendelijke, intelligente mensen, zich daaraan laten vangen, dan is dat een geweldige klap voor het Belgische voetbal."

  "In Mechelen zitten veel mensen in zak en as"

  "Bij KV Mechelen zitten vandaag veel mensen in zak en as. Ze hebben er 15 jaar geleden alles aan gedaan om hun club te redden van het faillissement en moeten nu vaststellen dat een paar nieuwe bestuurders hun club misschien helemaal naar de verdoemenis hebben geholpen."

   

  "Dit is een catastrofe voor het imago van het Belgische voetbal. Dat was de vorige keer al zo met de zaak-Zheyun Ye, maar toen konden we het bij wijze van spreken nog op een Chinees steken, die ons voetbal kwam infiltreren en manipuleren."

   

  "Nu zijn het echter mensen die we kennen en nog een hele rist anderen die ons voetbal grote schade hebben toegebracht."

  "Wat als de bonafide scheidsrechters nu in de fout gaan?"

  De Rode Duivels nemen het vanavond (20u45) op tegen Zwitserland in de Nations League. Peter Vandenbempt verzorgt het commentaar op Radio 1. "Het is toch vreemd om me op te laden en enthousiast te zijn voor die match."

   

  "Ik weet niet of ik zin heb om de volgende speeldag in de Jupiler Pro League gewoon te laten doorgaan, maar er is geen plaats op de kalender om te schuiven. Wat gaan alle scheidsrechters, die het veld moeten oplopen en bonafide zijn, te horen krijgen als ze een keer in de fout gaan? Het is een donkere, zwarte dag voor het Belgische voetbal."

   

  "Anderzijds is het zoals de grote dopingverhalen in het wielrennen of in andere sporten. De sport is altijd sterker dan de mensen die ze proberen kapot te maken. Mensen gaan toch weer enthousiast zijn, weer houden van hun club en het voetbal."

  De sport is altijd sterker dan de mensen die ze proberen kapot te maken.