• home
 • video
 • pas verschenen

  9 verdachten aangehouden in fraudezaak, onder wie 2 KVM-bestuurders

  Veel pers aan de kantoren van de onderzoeksrechter in Tongeren.

  Veel pers aan de kantoren van de onderzoeksrechter in Tongeren.

  De onderzoeksrechter van Tongeren heeft 9 mensen aangehouden in het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal. Daarbij makelaars Bayat en Veljkovic, ref Vertenten en twee bestuurders van KV Mechelen.

  Zijn aangehouden door de onderzoeksrechter:

  - makelaar Mogi Bayat (criminele organisatie en witwassen)
  - Laurent Denis, de advocaat van Bayat (criminele organisatie en witwassen)

  - makelaar Dejan Veljkovic (criminele organisatie, witwassen en omkoping)
  - de vrouw van Veljkovic (criminele organisatie en witwassen)
  - makelaar Karim Mejjati (witwassen)

  - scheidsrechter Bart Vertenten (criminele organisatie en omkoping)
  - Olivier Somers, bestuurder KV Mechelen (criminele organisatie, witwassen en omkoping)
  - Thierry Steemans, bestuurder KV Mechelen (criminele organisatie, witwassen en omkoping)
  - Dragan Siljanoski, ex-makelaar van Club Brugge-trainer Ivan Leko (witwassen)

  Net op tijd klaar

  Het was een race tegen de klok, want om 6u vanochtend moest de onderzoeksrechter van Tongeren alle opgepakte verdachten ofwel vrijlaten ofwel onder aanhoudingsmandaat plaatsen. Om 6u was de wettelijke aanhoudingstermijn van 48 uur immers verstreken.

   

  Sinds donderdagavond was het in Tongeren dan ook een komen en gaan van verdachten en advocaten. Om dat vele werk te kunnen doen - en omdat om 24u nog drie verdachten verhoord moesten worden - werden uiteindelijk twee extra onderzoeksrechters ingeschakeld.

  Veel bedrijvigheid in Tongeren vannacht.

  Verdediging van Veljkovic: "Een enorme klap"

  Kris Luyckx was de laatste advocaat die vannacht naar buiten stapte. Het was toen 5.30u. 

   

  "De onderzoeksrechter heeft beslist om mijn cliënt in verdenking te stellen van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en ook private omkoping", zei Luyckx.     

   

  "U begrijpt na 48 uur wakker te zijn - wij zijn ook ongeveer zo lang wakker - dat dat een enorme klap is. We zullen dinsdag, wanneer de raadkamer er is, zien welke verdediging we verder zullen voeren."

  Verdediging van Bayat: "Niks te maken met matchfixing"

  Ook de aanhouding van Mogi Bayat werd bevestigd. De advocaten van de makelaar verlieten het gerechtsgebouw van Tongeren rond 4.20u.

   

  "Wij wensen toch te benadrukken dat het onderzoek naar Bayat niets te maken heeft met corruptie of manipulatie van matchen of contacten met scheidsrechters. Het gaat enkel om witwassen", zo verklaarden de meesters.

  Verdediging van Denis: "Niet per se schuldig"

  Laurent Denis is aangehouden voor witwaspraktijken, zo bevestigt zijn advocaat Dimitri De Beco. Denis kwam eerder in opspraak in de zaak van de gokchinees Ye.

   

  "Mijn cliënt is onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar dat betekent niet dat hij schuldig is. Hij is opgepakt, omdat er nog mensen moeten worden ondervraagd. Het kan dus nog dat hij onschuldig wordt verklaard en daar hoop ik nog op. Vooral als ik zie op welke manier hij heeft kunnen antwoorden op de vragen van de procureur", zei De Beco.

  Verdediging van Mejjati: "Organisatorisch probleem"

  Ook makelaar Karim Mejjati blijft aangehouden. Zijn advocaat Sven Mary laakt de manier waarop het onderzoek verloopt.

   

  "Als men in zo'n belangrijk dossier om 21u een derde onderzoeksrechter moet optrommelen die het dossier niet kent en een belangrijke beslissing moet nemen over vrijheidsberoving, dan lijkt me dat een organisatorisch probleem. De rechterlijke macht en de protagonisten moeten daar even bij stilstaan."     

  Verdediging van Vertenten: "Afwachten"

  Bart Vertenten moet ook langer in de cel blijven. De topscheidsrechter - eerder op de dag al geschorst door de KBVB - wordt beschuldigd van corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

   

  Zijn advocaat Johnny Maeschalck wilde bij het verlaten van het kantoor van de onderzoeksrechter niet veel kwijt. "Mijn cliënt is aangehouden voor verder onderzoek. We moeten afwachten", zei Maeschalck.

   

  KV Mechelen: "Wij zijn niet betrokken"

  KV Mechelen ziet twee bestuurders langer in de cel blijven. Het gaat om Olivier Somers, hoofdaandeelhouder, en Thierry Steemans, de financieel directeur. Ze zouden zeker 2 wedstrijden vervalst hebben om KV Mechelen in eerste klasse te houden.

   

  "KV Mechelen benadrukt ten stelligste dat het als club niet betrokken is bij illegale praktijken. Op geen enkel moment heeft KVM initiatief genomen om afspraken te maken om wedstrijden te beïnvloeden", klinkt het bij KVM.


  "De club is ook niet op de hoogte van dergelijke initiatieven en distantieert zich bijgevolg van eventuele en al dan niet genomen persoonlijke initiatieven. Verder hebben we het volste vertrouwen in het lopende onderzoek en wachten we de resultaten van het onderzoek af."

   

  Sportief directeur Stefaan Vanroy is vrij onder voorwaarden. Zo mag Vanroy drie maanden geen contact hebben met KV Mechelen.