• home
 • video
 • pas verschenen

  Refs Vertenten en Delferière zijn geschorst: "Klap voor imago van refs"

  Vertenten en Delferière zitten in vieze papieren.

  Scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn geschorst als gevolg van het gerechtelijke onderzoek in het Belgische voetbal. Dat heeft scheidsrechtersbaas Johan Verbist laten weten. "Ze lijken geen toekomst meer te hebben als ref", denkt Peter Vandenbempt.

  "Hoop dat het bij deze refs blijft"

  Bart Vertenten en Sébastien Delferière onderhielden een niet zo frisse relatie met spelersmakelaar Dejan Veljkovic en zouden zo een rol gespeeld hebben in diens poging om KV Mechelen vorig seizoen te behoeden voor de degradatie.

   

  "Wij hebben besloten om beide scheidsrechters met onmiddellijke ingang te schorsen", zegt Verbist. "Zij worden nu geschorst en daarna bekijken hoe we de zaak verder oplossen. Ik zou hen eerst willen horen, dat moet een van de komende dagen gebeuren."

   

  "Ik ben heel verbaasd over deze zaak", geeft de scheidsrechtersbaas toe. "Ik hoop dat het bij deze twee scheidsrechters blijft en dat er niet meer lijken uit de kast gaan vallen. Het wordt heel moeilijk voor hen. Dit is onwaarschijnlijk slecht voor de arbitrage." Verbist vroeg zelf al aan UEFA om Delferière te vervangen voor Georgië-Andorra in de Nations League.

   

  Wat doet dit met Verbist zelf? "Dit doet enorm veel pijn, het komt totaal onverwacht. Dit komt niet goed over. We moeten nu even herbronnen en kijken hoe we nu voort moeten doen."

  Mededeling Belgische voetbalbond:

  De KBVB onderneemt de nodige stappen opdat de twee betrokken scheidsrechters geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie.

  "Vertenten en Delferière lijken geen toekomst meer te hebben"

  Peter Vandenbempt ziet het niet meer goed komen voor Vertenten en Delferière. "Het is een schok dat twee van onze allerbeste scheidsrechters zich hebben laten beïnvloeden of een ongezonde relatie hadden met een spelersmakelaar. Die twee lijken geen toekomst meer te hebben als scheidsrechter."

   

  "Dit een klap voor het imago van onze scheidsrechters. Al die andere scheidsrechters, die misschien 100 procent bonafide zijn, die zullen nu ook een beetje raar bekeken worden bij een volgende fout die ze maken in een kapitale wedstrijd. En dat zal bijna zeker ten onrechte zijn."

   

  "Aan de andere kant hebben we al niet ongelooflijk veel scheidsrechters in België. Door het invoeren van de videoref is er veel meer volk nodig. Er zijn jonge talenten die nog niet klaar zijn om door te groeien. En nu vallen er 2 scheidsrechters weg. We zitten in België met een gigantisch personeelsprobleem bij de scheidsrechters."

  Beluister het gesprek met Peter Vandenbempt in De wereld vandaag: