• home
 • video
 • pas verschenen

  Gumienny: "Wordt moeilijk voor deze refs om hun naam nog te zuiveren"

  Steeds meer verhalen komen naar boven waarom scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn gearresteerd. "Dit is ongezien in de Belgische arbitragewereld", zegt ex-scheidsrechter Serge Gumienny.

  "Ben verrast en geschokt"

  Een autohandelaar uit Aalst heeft bevestigd dat Delferière samen met makelaar Dejan Veljkovic een auto kwam kopen en daarbij een extra korting kreeg. Het Nieuwsblad schrijft over etentjes, goede punten in de krant en vele telefoongesprekken tussen de betrokken scheidsrechters en Veljkovic.

   

  Dergelijke nauwe relaties tussen scheidsrechters en een makelaar zijn op zijn minst erg opvallend. "Ik ben verrast en geschokt", zegt Serge Gumienny, een jaar geleden gestopt als scheidsrecter.

   

  "Dit is een bom onder de Belgische arbitrage, die ik niet heb zien liggen. Het is zeer erg voor de Belgische arbitrage als dit gebeurd zou zijn. Ik spreek in voorwaardelijke zin, want we zullen het onderzoek moeten afwachten uiteraard."

   

  "Maar het feit dat twee scheidsrechters zijn voorgeleid bij een onderzoeksrechter  geeft een duidelijke indicatie dat er iets mis is." 

  "Deze zaak zal impact hebben op hun carrières"

  Serge Gumienny was jaren scheidsrechter op het hoogste niveau. Zelf zegt hij nooit benaderd te zijn door makelaars. "Ik heb dit nooit meegemaakt. Ik heb er altijd voor gezord dat de afstand tussen mezelf  en speler, makelaars of clubleiders zo groot mogelijk was."

   

  "Mensen hebben me vaak hautain en afstandelijk genoemd, maar als ik zie wat er vandaag gebeurt, vind ik dat niet zo erg."

   

  Of Delferière en Vertenten strafwettelijk iets mis hebben gedaan, moet uit het onderzoek blijken. Toch denkt Gumienny dat het weinig waarschijnlijk is dat ze ooit nog een wedstrijd zullen leiden.

   

  "Dit is ongezien in de Belgische arbitragewereld. Ik vermoed, of ben er bijna zeker van, dat dit een impact zal hebben op hun carrière. Hoe spijtig dat dat ook kan zijn. Het is heel moeilijk om je naam nog te zuiveren na wat er de afgelopen dagen gezegd en geschreven is."

   

  "Als er niets aan de hand is, zullen de betrokkenen dat proberen, maar het zal een hele weg zijn om opnieuw een positief beeld te schetsen bij de publieke opinie rond hun figuur."