• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Advocaat Leko: "Geen witwassen, wel onduidelijkheid over betaling uit 2015"

  Ivan Leko wil volgens zijn advocaat terugslaan.

  Walter Van Steenbrugge heeft meer tekst en uitleg gegeven over Club-coach Ivan Leko. "Eerst was er sprake van actieve en passieve corruptie en lidmaatschap bij een criminele organisatie", zegt Van Steenbrugge in Terzake. "Maar daar is niks van over gebleven. Het enige wat nog opklaring vergt is een betaling uit 2015."

  Advocaat Leko: "Het gaat niet om witwassen"

  Ivan Leko werd vandaag vrijgelaten zonder voorwaarden. "Ik was geschrokken dat iemand die bijna 36 uur lang van zijn vrijheid beroofd was, zo sterk was in zijn reactie", reageert zijn advocaat Walter Van Steenbrugge in Terzake.

   

  "Dat Leko zo sterk reageerde, is de reden waarom ik denk dat hij in een van de volgende dagen weer op het veld zal staan bij Club Brugge."

   

  Wat werd er Ivan Leko nu ten laste gelegd? "Eerst ging het om actieve en passieve corruptie. En er was ook sprake van lidmaatschap bij een criminele organisatie", zegt Van Steenbrugge. "Maar daar is niks van overgebleven."

   

  "Het enige wat nog opklaring vergt, is een betaling die er is geweest in 2015. Lang voordat Leko trainer werd van Club Brugge. Het gaat om een stuk van zijn salaris dat overgemaakt werd toen hij trainer was bij OH Leuven. "

   

  "Nu moeten we nagaan in hoeverre dat bedrag fiscaal was aangegeven. Maar voor mij kan dit nooit een zaak zijn van witwassen. Want witwassen betekent dat je geld van illegale oorsprong in een legaal circuit brengt. En daar is geen sprake van."

  "Club Brugge zal hem nu nog meer in de armen sluiten"

  Wat is nu de volgende stap? "Leko moet bekomen, maar dat zal niet lang duren in zijn geval. Leko zegt dat hij iedereen recht in de ogen kan kijken", zegt Van Steenbrugge.

   

  "Club Brugge heeft absoluut nog vertrouwen in zijn coach. Bart Verhaeghe heeft zich gisteren al heel groot getoond door Leko toen al te beschermen. Vincent Mannaert heeft de spelers toegesproken en heeft gezegd: "Club Brugge is een familie en daar hoort ook de trainer bij." Als Club Brugge vanavond heeft vernomen dat Leko vrij is zonder voorwaarden, dan zal Club hem nog meer in de armen sluiten."

   

  "Ivan Leko heeft wel heel wat imagoschade opgelopen. De nationale en internationale pers heeft hem betrokken bij fraude en matchfixing. Maar daar is totaal niks van aan."

   

  "Ivan Leko heeft gezegd: "Ik kom terug en ik sla ook terug." Iemand op zo'n manier aanpakken, mag niet ongestraft blijven. We zullen ons daarover beraden."

  Bekijk het interview met Van Steenbrugge uit Terzake

  "Telefoongesprekken tussen Leko en Veljkovic werden afgeluisterd"

  Over de band met makelaar Dejan Veljkovic zei Van Steenbrugge het volgende in De Afspraak: "Leko heeft vroeger met hem gewerkt. Dat was vroeger zijn makelaar. Veljkovic is van Kroatische afkomst en heeft contacten gehad met Leko."

   

  "Die gesprekken tussen Leko en Veljkovic zijn overigens afgeluisterd. En men kon geen enkel element uit die gesprekken halen waarbij Ivan Leko dingen zei die kunnen worden gelinkt aan een misdrijf."

   

  "Als ze alle gesprekken zouden beluisteren, zouden ze zelfs het tegenovergestelde kunnen concluderen. Want toen er bepaalde zaken gesuggereerd werden aan Leko, heeft hij die boot strak afgehouden. Op dat vlak kan Leko zijn handen echt in alle zuiverheid wassen."