• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook vluchtelingenteam op de Olympische Spelen 2020

  Rami Anis

  Twee jaar geleden nam Rami Anis als Syrische vluchteling deel aan de Spelen in Rio.

  Net als op de Olympische Spelen van Rio zal ook in Tokio een team van vluchtelingen kunnen deelnemen. Dat doen ze onder de olympische vlag.

  "Vergeten hen niet"

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) keurde de deelname goed tijdens de Olympische Jeugdspelen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De leden vinden het blangrijk om de vluchtelingenproblematiek onder de aandacht te houden.

   

  "In een ideale wereld zouden we geen vluchtelingenteam nodig hebben op de Olympische Spelen", stelt IOC-voorzitter Thomas Bach. "Jammer genoeg zijn de redenen waarom we een vluchtelingenploeg voor het eerst in het leven riepen nog steeds aanwezig. Hiermee laten we de vluchtelingen weten dat we hen niet vergeten."

  Syrische zwemmer traint in ons land

  Twee jaar geleden bestond het vluchtelingenteam uit 10 atleten in Rio. Zij kwamen uit Congo, Ethiopië, Syrië en Zuid-Soedan en namen deel aan de atletiek-, judo- en zwemwedstrijden.


  Rami Anis was er een van. De Syrische zwemmer kreeg eind 2015 asiel in ons land en traint onder de vleugels van voormalig olympiër Carine Verbauwen. In Rio zwom Anis de 100 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag. Met een beurs van het IOC bereidt hij zich nu voor op Tokio 2020.