• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Mogelijk werd degradatiestrijd gemanipuleerd"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt

  Een grootschalig gerechtelijk onderzoek, met makelaar Mogi Bayat als spilfiguur, houdt het Belgische voetbal in zijn greep. Sporza-journalist Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de zaak.

  "Dit is een gigantisch grote bom", zegt Peter Vandenbempt. "De trainer van de landskampioen is opgepakt door de politie, twee van de allerbeste refs zijn verhoord en er zijn huiszoekingen geweest bij alle grote clubs van het land. Het parket zou niet zoveel volk inzetten in binnen- en buitenland als het maar een kleine affaire was."

  "Deze zaak doet me wat denken aan de affaire-Bellemans van begin de jaren 80, waarbij voetballers van de training van de nationale ploeg werden geplukt. Dat dossier begon eigenlijk met een onderzoek naar zwart geld in het voetbal en mondde uiteindelijk uit in veroordelingen van veel clubleiders en voetballers. Daar kwam ook de affaire Standard-Waterschei aan het licht, waarbij bleek dat Standard zijn laatste wedstrijd van het kampioenschap gekocht had."


  "Het zou wel eens kunnen dat dit onderzoek teruggaat naar een klacht die Westerlo destijds ingediend heeft bij het parket. Dat had te maken met de manier waarop Moeskroen aan zijn licentie geraakt was en ook de manier waarop het zich 2 à 3 keer na mekaar gered had."


  "Mogelijk is het onderzoek daar gestart, maar is men ook begonnen met andere dingen te onderzoeken. De dingen die nu genoemd worden, zijn wel zeer zwaarwichtige feiten."


  "Als het over matchfixing gaat, is dat misschien niet noodzakelijk zoals bij de zaak-Ye - het vervalsen van wedstrijden in het kader van een gokaffaire - maar wel het manipuleren van de afloop van de competitie, onderaan dan."

  Misschien gaat het niet over het vervalsen van wedstrijden in het kader van een gokaffaire, maar wel over het manipuleren van de afloop van de competitie.

  Peter Vandenbempt

  "Superintelligente Bayat wringt zichzelf overal tussen"

  Mogi Bayat is de spilfiguur in de hele zaak. "Ik kan je vertellen dat het gejuich in de voetbalwereld oorverdovend is, zeker bij zijn collega-makelaars. Zo geliefd is hij", weet Vandenbempt.

   

  "Bayat is iemand die zich overal tussenwringt. Hij duikt vaak op in dossiers waar andere makelaars al langer aan werken en wil dan mee-eten van de koek. Mogi Bayat is veruit de belangrijkste makelaar in het Belgische voetbal geworden."

   

  "Zijn grote kracht is dat hij dingen geregeld krijgt en hij deinst er niet voor terug om met bedreigingen uit te pakken als de zaken niet lopen zoals hij wil. Bayat zet zaken in beweging en helpt clubs af van spelers die ze eigenlijk niet meer willen. Zo werkt hij zich binnen en kan hij transfers regelen, vaak met dezelfde clubs zoals Watford en Udinese. Hij is in alle clubs thuis en slaagt er op een of andere manier altijd in om zichzelf incontournable te maken bij de grootste clubs."

   

  "Hij is superintelligent, heeft een uitgebreid netwerk en is altijd bereid de koek te delen. Hij haalt niet noodzakelijk het onderste uit de kan bij één transfer, maar verdient flink wat geld bij elkaar door overal kleine bedragen te nemen op transfers."

   

  "In tegenstelling tot Dejan Vejlkovic, de andere makelaar die genoemd wordt en die veelal onder de radar blijft, is Bayat alomtegenwoordig. Hij gaat bij elke transfer mee op de foto, verstuurt tweets en valt journalisten aan als ze dingen schrijven die hij niet graag hoort. Daarover heeft de Sportpersbond onlangs nog zijn beklag gemaakt."

  Het gejuich bij collega-makelaars is oorverdovend, zo geliefd is Mogi Bayat.

  Peter Vandenbempt