AA Gent legt Deense trainer Jess Thorup voor 3 jaar vast: "Het klikt"

  Thorup werd vorig jaar kampioen met Midtjylland en stond ook nu op kop in Denemarken.

  KAA Gent heeft Jess Thorup voorgesteld als vervanger van Yves Vanderhaeghe. De 48-jarige Deen komt over van Midtjylland, de kampioen in Denemarken en ook nu na 12 speeldagen leider. Thorup tekende een contract van 3 jaar. "Ik eis heel veel van mijn spelers, elke dag."

  Gisterenavond werd Jess Thorup glimlachend gesignaleerd op de luchthaven. Hij was op weg naar een ontmoeting met het bestuur van AA Gent.  Ook vanochtend werd er nog gepraat. Alle partijen vonden elkaar, zodat Gent de man om 16u aan de pers kon tonen.

   

  Vanderhaeghe werd maandag aan de kant geschoven bij AA Gent. De 1-5-nederlaag tegen Racing Genk was de druppel na een moeizaam seizoensbegin. (lees voort onder de tweet)

  Thorup klopte als coach van Midtjylland Club Brugge in de Europa League

  Thorup was ook een profvoetballer op niveau: hij won met Odense titel en beker.  Bij Esbjerg leerde hij het vak van trainer als T2, in zijn eerste volledige jaar als T1 promoveerde hij van de 2e naar de 1e klasse.  Hij loodste Esbjerg naar de 4e plaats en won de beker, wat hem de titel Trainer van het Jaar opleverde in Denemarken.

   

  Als coach van de Deense U21 bereikte hij de halve finale van het EK in 2015, waarna hij richting Midtjylland trok. Hij wipte meteen Southampton in de barrages van de Europa League en overleefde een groep met Club Brugge, Napoli en Legia Warschau. Midtjylland kwam op Club winnen en speelde thuis gelijk. In de volgende ronde won hij thuis tegen het grote Manchester United van Louis van Gaal, in Engeland werd het evenwel 5-1.

   

  In 2016 en 2017 eindigde hij 3e en 4e in Denemarken, in 2018 werd hij kampioen. "Thorup staat bekend als een coach die methodisch te werk gaat en die in staat is zijn spelers beter te maken", zegt AA Gent. "We wensen hem veel succes bij onze club en kijken uit naar de komende samenwerking."

  "Dit seizoen nog Europees halen, de jaren erna ligt de lag hoger"

  Na een 1 op 12 en 3 thuisnederlagen op een rij staat AA Gent op een 7e plaats. "Maar Europees voetbal moeten we zeker nog kunnen halen", klinkt de ambitie bij voorzitter Ivan De Witte. Thorup staat voor aanvallend voetbal, net zoals De Witte dat graag ziet.

   

  "De nieuwe coach en ik hebben dezelfde denkwijze over voetbal. We hebben gisteravond een lang gesprek gevoerd over voetbal en over onze toekomst. De conclusie daarvan was zeer positief. Het klikt. Dat gevoel wilde ik hebben en daarom hebben we deze trainer vastgelegd. Het financiële aspect was nooit een thema, dat kwam pas op het einde van de gesprekken aan bod."

   

  "We hebben onze nieuwe coach duidelijk gemaakt dat we als club zeer ambitieus zijn. Op dit moment hebben we een moeilijke periode, maar we willen dit seizoen nog absoluut Europa halen. Daar heb ik het volste vertrouwen in. Voor de seizoen daarna ligt de lat hoger. We willen heel graag nog eens kampioen worden. Thorup heeft een contract van 3 jaar gekregen, in die tijd moet hij een team kunnen smeden."

  Thorup: "Ik eis heel veel van mijn spelers, elke dag"

  Thorup klonk zelfzeker bij deze nieuwe stap in zijn carrière: "Ik zie mezelf als een leider. Ik ben de man die altijd wil winnen. Telkens weer. Niet alleen op weekdagen, maar zeker ook in het weekend.  Ik eis elke dag heel veel van elke speler. Zo kunnen ze zich in de juiste richting ontwikkelen."

  Louwagie: "Thorup vond dat hij nu de stap moest zetten"

  De Deen kwam vanochtend op de club toe: