• home
 • video
 • pas verschenen

  "W Series" moet springplank worden voor vrouwen naar Formule 1

  Sofie Wolff.

  De Britse Sofie Wolff was een tijdje testrijder in de Formule 1 bij Williams.

  Volgend jaar wordt er een nieuwe racecompetitie in het leven geroepen. De "W Series" is enkel toegankelijk voor vrouwen. Er zal gestreden worden in Formule 3-auto's en dat op verschillende circuits in Europa. De competitie moet het makkelijker maken voor vrouwen om door te stoten tot de Formule 1.

  Lella Lombardi is de laatste vrouw die in actie kwam in de Formule 1. Dat is al van 1976 geleden. Ze was ook de enige vrouw die ooit een puntje sprokkelde in een GP. Om een einde te maken aan die afwezigheid van vrouwen wordt er een nieuwe competitie in het leven geroepen. 

   

  De W Series zou in mei 2019 van start gaan. 18 tot 20 rijders, uitsluitend vrouwen, nemen het tegen elkaar op in zes races van 30 minuten. Iedereen rijdt in identieke Tatuus T-3178 Formule 3-auto. Bedoeling is om op bekende circuits in Europa te rijden en in de toekomst eventueel ook in Azië, Amerika en Australië. Via een selectieproces zal nu op zoek gegaan worden naar vrouwen die mogen deelnemen aan de competitie. De prijzenpot bedraagt 1,5 miljoen dollar.

   

  "Het idee achter deze competitie is het geloof dat vrouwen op hetzelfde niveau kunnen strijden als mannen in de autosport. Maar deze reeks uitsluitend voor vrouwen is nodig om ze de kans te geven om door te groeien. Nu botsen vrouwelijke racers te vaak op een glazen plafond", klinkt het bij de organisatie.

   

  Advocate Catherine Bond Muir wordt de baas van de W Series. Dave Ryan wordt de racedirecteur. Hij is de voormalige teamvaas van McLaren en Manor. Ex-F1-rijder David Coulthard wordt adviseur.

   

  Niet iedereen is enthousiast over de gescheiden competitie voor vrouwen. Zo schreef de Britse autoracer Pippa Mann op Twitter dat dit een stap achteruit was.