• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Was Kortrijk-Moeskroen de kiem? "Die match was een aanfluiting"

  Moeskroen verzekerde zich in 2017 op de slotspeeldag van het behoud.

  Moeskroen verzekerde zich in 2017 op de slotspeeldag van het behoud.

  In 2017 degradeerde Westerlo uit de Jupiler Pro League na een onverwachte zege van Moeskroen in Kortrijk. Ligt die match aan de grondslag van het grootschalige onderzoek dat het Belgische gerecht momenteel voert? En wat was er toen precies aan de hand in Kortrijk?

  Het parket voert een onderzoek naar mogelijke wedstrijdbeïnvloeding tijdens het seizoen 2017-2018. Maar Sporza-journalist Peter Vandenbempt meent dat Kortrijk-Moeskroen uit het seizoen 2016-2017 wel eens aan de basis van het onderzoek zou kunnen liggen. "Mogelijk werd de uitkomst van de competitie toen gemanipuleerd", oppert Vandenbempt.

   

  Die bewuste Kortrijk-Moeskroen, op de laatste speeldag van de reguliere competitie, werd door de bezoekers met 0-2 gewonnen na een lamentabele prestatie van de thuisploeg. Het grootste slachtoffer was Westerlo, dat door de zege van Moeskroen zeker was van de degradatie. Westerlo diende toen ook een klacht in bij de cel voor sportfraude.

   

  Ook Filip Joos vond dat er een reukje was aan die wedstrijd, zo getuigde hij toen in Extra Time. "Ik zeg niet dat het omgekocht was, want dat weet je niet. Maar het is wel competitievervalsing", sprak Joos.

   

  "Die match was echt een aanfluiting. Het was verschrikkelijk hoe Kortrijk die wedstrijd speelde: slechte passes, enorm weinig lopen, alle duels verliezen. Het thuispubliek nam de ploeg uiteindelijk ook op de korrel. Als ik Westerlo was, zou ik echt woedend naar deze wedstrijd gekeken hebben. Het was een drama."

  Joos in 2017: "Kortrijk-Moeskroen was een aanfluiting"

  "Westerlo kan niet zomaar weer in 1A geplaatst worden"

  "Als blijkt dat er matchfixing was tijdens KV Kortrijk-Moeskroen, moet Westerlo dan weer naar 1A?", vroeg een volger tijdens onze Facebook live. "Zo werkt het niet", zegt Vandenbempt.

   

  "Als blijkt dat er dingen zijn geregeld, dan luidt de vraag: Was de club op de hoogte? Het kan zijn dat er bepaalde dingen zijn geregeld onder spelers van bepaalde clubs, al dat niet door toedoen van een bepaalde makelaar, maar buiten weten van de club."

   

  "Ik weet niet of je de club dan kan straffen voor iets dat buiten zijn medeweten is gebeurd. Het kan natuurlijk dat een club gestraft wordt. Maar het is niet zo dat bijvoorbeeld OH Leuven, Westerlo en KV Mechelen weer in 1A geplaatst worden. "