• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bom ontploft: 57 huiszoekingen, mogelijk matchfixing in seizoen 2017-2018

  0 / 0

  Het gerechtelijk onderzoek dat deze ochtend een bom legde onder onze voetbalcompetitie gebeurt volgens het federale parket in het kader van "een criminele organisatie, witwas en private corruptie". Er werden 44 huiszoekingen uitgevoerd in eigen land en 13 in het buitenland.

  Het federaal onderzoek werd eind 2017 opgestart. De aanleiding was een verslag van de cel Sportfraude met aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in onze hoogste voetbalklasse. Verschillende spelersmakelaars zouden bij transfers en verloningen van spelers en trainers betalingen verborgen hebben voor de Belgische overheid.

   

  Dat onderzoek heeft vanmorgen geleid tot een grootschalige politieactie. Over het hele land gebeurden er 44 huiszoekingen. En ook in het buitenland werden er huiszoekingen verricht in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. Er waren meer dan 200 politiemensen bij de actie betrokken.

  De huiszoekingen gebeurden bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, trainers, scheidsrechters, een voormalige advocaat, een boekhoudkantoor en journalisten. "Een groot aantal personen werd van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor grondig verhoor", klinkt het in een persbericht van het parket. "De onderzoeksrechter zal later beslissen over een eventuele aanhouding."


  Tijdens het onderzoek naar deze praktijken doken ook aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden, matchfixing dus. Dat zou gebeurd zijn in het seizoen 2017-2018. 

  Bij deze clubs zijn er huiszoekingen aan de gang:

  • Anderlecht
  • Club Brugge
  • Standard
  • Kortrijk
  • KV Mechelen
  • Lokeren
  • Gent
  • Genk
  • Oostende

  Deze ploegen kregen geen Federale politie over de vloer

  • Zulte Waregem
  • Antwerp
  • STVV
  • Waasland-Beveren
  • OHL
  • Westerlo
  • Cercle Brugge
  • Beerschot-Wilrijk
  • Roeselare

  Deze namen werden opgepakt voor verhoor:

  • Mogi Bayat: Belangrijkste spelersmakelaar van het land. De Iraanse Belg behartigt de belangen van zowel spelers als trainers en heeft een voet tussen de deur bij verschillende Belgische topclubs. Het vermogen van Bayat wordt op zo'n 15 miljoen euro geraamd. De voorbije 6 jaar heeft hij ruim 9 miljoen euro winst gemaakt met transfers.
  • Dejan Veljkovic: Na Mogi Bayat de invloedrijkste makelaar van het land.  Speelde als voetballer nog samen met Gilles De Bilde bij Eendracht Aalst. Nu doet hij vooral zaken met clubs als Lokeren en KV Mechelen.
  • Herman Van Holsbeeck: Oud-manager van Anderlecht. Werkte in die hoedanigheid samen met Mogi Bayat. Werd door nieuwe voorzitter Marc Coucke aan de deur gezet bij Anderlecht.
  • Ivan Leko: Trainer van Club Brugge. Heeft nauwe contacten met spelersmakelaar Veljkovic. Die behartigde de belangen van Leko toen die nog speler was bij Club Brugge en later trainer werd bij OHL. Leko noemt Veljkovic een goede vriend.
  • Sébastien Delferière: scheidsrechter in de Jupiler Pro League.
  • Bart Vertenten: scheidsrechter in de Jupiler Pro League .