• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van der Poel vloog wat als losgeschoten projectiel door de zomer"

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts: "Het allermooist vind ik de crossen die in de laatste bocht beslist worden met veel risico en veel gevoel voor techniek."

  Verwijst Mathieu van der Poel Wout van Aert weer bijna het hele veldritseizoen naar de 2e plaats? Onze commentator Michel Wuyts betwijfelt het. "De twee zullen deze winter dichter bij mekaar liggen", oppert hij.

  Van Aert charmeert op de Kapelmuur

  Na 3 weken rust had ik wel verwacht dat Mathieu van der Poel vorig weekend een sterke entree zou maken. Gezien zijn meerwaarde op verschillende domeinen vind ik het logisch dat hij meteen 2 veldritten wint. Hij kan van start tot finish met de hoogste snelheid crossen of hij wacht het juiste moment af zoals in Ronse.

   

  Vraag is of Wout van Aert dat zal blijven ondergaan. Los van zijn troubles heeft hij een hele goeie voorbereiding achter de rug. Na het Europees kampioenschap op de weg heeft hij zich goed op tijd gefocust op het veldrijden. Met een hoogtestage erbovenop is hij het seizoen ingegaan met een brede basis.

   

  In de openingscross in Geraardsbergen heeft Van Aert me gecharmeerd. Een keer of 7 knalde hij er met volle snelheid de Kapelmuur op. Dat heb ik er nog niet te veel zien doen.

   

  Hij kan het dit seizoen nog niet afmaken met die ene finale versnelling, dat is louter en allen het gevolg van die muizenissen in zijn hoofd. Ook in de Verenigde Staten moet hij op onmogelijke uren aan die zaak gedacht hebben. Dat steek je niet zomaar weg.

   

  Wout van Aert snelt de Kapelmuur op in de veldrit van Geraardsbergen:

  Weer aankloppen bij Niels Albert

  De muizenissen zijn tijdelijk weg, maar richting het voorjaar zullen die wel weer opduiken. Eind november of begin december moet Wout van Aert het verdict van de rechtszaak kennen. Die duidelijkheid en die rust heeft hij nodig om naar de kampioenschappen toe te leven en om zich voor te bereiden op de lentecampagne op de weg.


  Zijn vader vervult nu de rol van ploegleider, maar misschien moet hij nog eens aankloppen bij Niels Albert met de vraag: "Wil jij nog eens inspringen?" Dat kan Van Aert wel gebruiken, denk ik. Albert is de tegenpool van Van Aert. Hij kan beter relativeren en de voormalige wereldkampioen kan voor interne rust zorgen.

   

  De gramschap van vorig seizoen, die Van Aert goed wist te camoufleren, blijft alvast achterwege. Hij weet dat hij zijn niveau nog zal opkrikken en dat Van der Poel nog niet klaar met hem is.

  Van Aert weet dat hij zijn niveau nog zal opkrikken en dat Van der Poel nog niet klaar met hem is.

  Michel Wuyts

  Van der Poel piekte (te) lang

  Het verhaal van Mathieu van der Poel is helemaal anders. Ik heb de indruk dat hij wat als een losgeschoten projectiel door de zomer gevlogen is. Van der Poel wisselde mountainbikewedstrijden af met koersen en kampioenschappen op de weg. En overal startte hij voor het hoogste niveau. 


  Ik zag er weinig lijn in. Volgens de trainingsleer moet je ook af en toe een keer afbouwen om te pieken. Van der Poel piekte de hele zomer lang. Dat kan niet de ideale voorbereiding zijn voor het veldritseizoen.


  Dat onderschrijft Van der Poel ook. Dit seizoen gaat hij naar eigen zeggen geen 30-tal overwinningen meer boeken. Zo zal het ook zijn, vermoed ik.

   

  Vorig weekend heeft Van der Poel moeten zoeken om te winnen, terwijl hij anders een uur doorramt en de concurrentie minstens een minuut aansmeert. Daaruit concludeer en hoop ik dat de grote 2 veel dichter bij mekaar zullen liggen dan tot nu zou blijken.

   

  Van Aert en Van der Poel sprinten naar de ereplaatsen op de Europese kampioenschappen:

  Crossen tot in de laatste bocht

  Ik ben zeker dat Mathieu van der Poel het mountainbiken fijner vindt. In die wereld bestaan er nauwelijks of geen clans. Het gaat er gemoedelijker aan toe dan in het veldrijden waar je wel eens beschimpt wordt, al is dat ook fel verbeterd.


  Crossen blijft spelen voor Van der Poel. En dat doet hij nog altijd liever dan 6 uur op een fiets zitten in een wegkoers. Al zal hij ook getriggerd worden door de resultaten van Van Aert.

   

  Ik hoop dat we weer naar duels gaan zoals twee seizoenen terug. Het allermooist vind ik de crossen die in de laatste bocht beslist worden met veel risico en veel gevoel voor techniek.

   

  Michel Wuyts

   

  Zonhoven 2016: Van der Poel klopt Van Aert in de allerlaatste meters: