• home
 • video
 • pas verschenen

  Sven Nys: "Heel mijn carrière uitgescholden voor vuile Hollander"

  Sven Nys

  Sven Nys vertelt in Belga Sport over het kantelpunt in zijn carrière.

  Hoe werd de Kannibaal van Baal geboren? In Belga Sport vertelt Sven Nys over zijn moeilijke beginjaren als prof. De jonge crosser zat gevangen tussen zijn Nederlandse ploegmaat Richard Groenendaal en sluwe vos Mario De Clercq.

  Dreigbrieven na WK 2000

  In zijn eerste profjaren moet Sven Nys het vaak opnemen tegen zijn Nederlandse ploegmaat Richard Groenendaal. De twee rijden mekaar meer dan eens in de vernieling, waardoor Mario De Clercq met de zeges kan gaan lopen.


  Voor het WK veldrijden van 2000 krijgen de jonge Nys en de ervaren Groenendaal een donderpreek van hun teammanager Jan Raas. Ze zouden mekaar niet meer de duivel aandoen.

   

  De brave Nys stemt in en speelt niet het landen-, maar wel het ploegenspel. Hij weigert in Sint-Michielsgestel het gat met Groenendaal dicht te rijden en krijgt niet alleen De Clercq, maar ook de Belgische supporters over zich heen.

   

  "Het zwartste uur uit mijn carrière", vertelt Nys, die op de streep olie op het vuur gooit met een knipoog voor Groenendaal. "Ik vond hem de verdiende wereldkampioen. Niet alleen fysiek, maar ook tactisch nam hij de juiste beslissing."

   

  Na het WK was Nys kop van Jut. "Ik heb dreigbreiven in mijn bus gekregen. Mensen ging me iets aandoen en mijn hele carrière lang riepen ze dat ik beter het Nederlands kampioenschap kon rijden. Of ze maakten me uit voor vuile Hollander. Dat hebben ze tot in mijn laatste seizoen gedaan."

  De coupe roomijs in Zolder

  Twee jaar later op het WK in Zolder zit Sven Nys in de tang tussen de ploegmaats Mario De Clercq en Tom Vanoppen. "De avond voordien hebben we met opzet nog een coupe roomijs besteld", herinnert die laatste zich. "Iedereen keek zich de ogen uit toen we die naar binnen lepelden."

   

  "En mijn coupe is nog op grond gevallen ook. "Scherven brengen geluk", zei ik. Toen heeft Sven toch een "knakske" gekregen", denkt Vanoppen.

   

  Op het WK van 2002 gaat Nys met De Clercq en Vanoppen de laatste ronde in. Met een gewaagd en spectaculair manoeuvre tussen twee bomen snelt hij naar de kop, maar in de laatste rechte lijn kan hij met zijn fiets niet op tegen het duo. De Clercq wint voor Vanoppen en Nys.

   

  Op het podium maakt Nys er het beste van. Samen met Vanoppen tilt hij wereldkampioen De Clercq de lucht in.

  "Iedereen kan de boom in"

  In het seizoen 2003-2004 kan Sven Nys zijn campagne enkel nog opfleuren met de eindzege in de Wereldbeker. Een 6e plaats in de slotmanche in Pijnacker volstaat.

   

  Nys heeft die dag geen superbenen in Nederland. Voor de andere Belgen valt er niets meer te winnen en toch rijden Bart Wellens, Tom Vannoppen, Wesley Van der Linden en Erwin Vervecken alsof hun leven ervan afhangt. Nys wordt 7e en blijft met lege handen achter, voor Nys het absolute dieptepunt van zijn carrière.

   

  "Het had iets van een afrekening", vertelt onze commentator Michel Wuyts. "Dit is het laatste wat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb", reageerde een woedende Nys. "Iedereen kan de boom in, voortaan rijd ik alleen voor mezelf."

   

  De Kannibaal van Baal was geboren. "Niemand zou nog iets winnen", getuigt Nys in Belga Sport. Zo geschiedde. De volgende jaren zou Nys iedereen de vernieling inrijden.

  Tweets na de uitzending van Belga Sport op Canvas: