• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Geyter treuzelde te lang om Van Aert naar Lotto-Soudal te halen"

  De Geyter stapte sneller dan verwacht op bij Lotto-Soudal.

  De Geyter stapte sneller dan verwacht op bij Lotto-Soudal.

  Lotto-Soudal verving deze week general manager Paul De Geyter door John Lelangue. "Er was wrevel gegroeid tussen de ploeg en De Geyter het afgelopen halfjaar", analyseert Michel Wuyts.

  CEO Nationale Loterij was niet tevreden over De Geyter

  Paul De Geyter is wel heel snel opgestapt bij Lotto-Soudal. Hij was er nog maar in dienst sinds september 2017. Zijn ontslag zal wel al in de "pipeline" gezeten hebben, want anders stel je daags nadien al geen opvolger voor met Lelangue.

   

  Er moet dus toch al wat wrevel gegroeid zijn in het afgelopen halfjaar, denk ik. De reden die het vaakst voorkomt in de pers is dat Jannie Haek niet tevreden was over het rendement van De Geyter.

   

  Jannie Haek werd in 2013 de CEO van de Nationale Loterij, dat is een zesjarig mandaat.  De voorganger van Jannie Haek was Ivan Pittevils, die heel koersminded was.

   

  Jannie Haek had minder affiniteit met de wielersport en stelde vast de Lotto-ploeg  niet zelfbedruipend was. Daarom stelde hij iemand (Paul De Geyter) aan die sponsors kon aanbrengen, iemand die het deficit dat wordt gemaakt kon oplossen. En blijkbaar ging dat niet snel genoeg. De Geyter heeft op korte termijn niet veel waargemaakt op dat gebied.

  Jannie Haek is de CEO van de Nationale Loterij.

  Jannie Haek is de CEO van de Nationale Loterij.

  De Geyter treuzelde te lang bij gesprekken met Van Aert

  Maar er komen nog een aantal zaken bij kijken. Voor Lotto-Soudal was het absoluut de prioriteit om Wout van Aert aan te trekken. Daar heeft De Geyter een paar dagen te lang getreuzeld tijdens gesprekken met Jef Van den Bosch, de manager van Wout van Aert. 

   

  Die Jef Van den Bosch was vroeger de concurrent van De Geyter, die tot vorig jaar zelf manager was van renners. Tijdens die gesprekken is er te lang getreuzeld. En omdat Jef Van den Bosch niet lang wil treuzelen, heeft hij toegehapt bij Lotto-Jumbo.

   

  Dat zat vrij diep. Bij Lotto-Soudal hadden ze wel een weg gevonden om aan dat geld te geraken om Van Aert binnen te halen. De sponsoren die er al waren, wilden daar een inspanning voor doen.

  Wout van Aert geeft persconferentie.

  Wout van Aert was topprioriteit voor Lotto-Soudal.

  Greipel werd in affronten gebracht, extra kostenpost met De Weert

  Er is ook wrevel ontstaan rond André Greipel, die wilde blijven bij Lotto-Soudal. Greipel besefte wel dat dat aan een lager loon zou zijn. Maar het loon dat door De Geyter voorgelegd zou zijn moet zo laag geweest zijn in vergelijking met het vorige loon, dat Greipel gezegd heeft: "Dit is een affront, dan kan ik maar beter opstappen."

   

  Bovendien heeft De Geyter aan het einde van zijn termijn De Weert weggehaald bij de Belgische Wielerbond en binnengebracht bij Lotto-Soudal als performance manager.

   

  Of De Geyter een sponsor binnengehaald heeft bij Lotto-Soudal, weet ik niet. Maar hij heeft wel door het aanwerven van De Weert een extra kostenpost gecreëerd. Dat alles samen doet mij vermoeden dat het een verzameling van redenen is die ertoe geleid heeft om vroegtijdig uit elkaar te gaan.

  Michel Wuyts