• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Historische NFL-avond: Brees pakt record af van Manning

  " "

  Typisch Amerikaans: meteen een ceremonie met vrouw en kinderen erbij.

  Drew Brees, de 39-jarige quarterback van de New Orleans Saints, heeft het "passing yards"-record aller tijden verbeterd van NFL-legende Peyton Manning. Brees zit nu aan 72.103 geworpen yards (65.931 meter). Hij werd nog tijdens de wedstrijd tegen de Washington Redskins in de bloemen gezet.

  In de Amerikaanse sporten houden ze tal van statistieken bij. Eentje is het aantal gegooide meters en voor een quarterback is dat een belangrijk cijfer. Peyton Manning liet de bal in zijn loopbaan 71.940 yards (65.782 meter) afleggen.

   

  Op het einde van de eerste helft verbeterde Brees die afstand in stijl: met een touchdown pass van 62 yards (1 yard = 0,9144 meter) op rookie Tre'Quan Smith. Brees stak de armen in de hoogte en werd meteen gefeliciteerd door zijn teammaats.

  Bekijk de record brekende touchdown pass van Brees:

  Ceremonie tijdens de wedstrijd

  De match werd even stopgezet. Met de wedstrijdbal in de hand wandelde Brees naar de zijlijn, waar er prompt een ceremonie op poten werd gezet. Zijn vrouw en kinderen kregen kussen en knuffels: "Je kunt alles wat je maar wil bereiken, als je er maar hard genoeg in gelooft", vertelde hij zijn zonen.

   

  Een videoboodschap van Manning in het stadion maakte het feest compleet. Het publiek én Brees genoten. De quarterback begon trouwens pas als 3e op de "all time ranking" aan de match. Onderweg moest ook Brett Favre, een andere grote naam met 71.838 yards, eraan geloven. Manning en Favre zijn trouwens al lang gestopt.

   

  Uiteindelijk gooide Brees gisteren 363 yards. Van zijn 29 passes kwamen er 26 aan, goed voor een geslaagd percentage van 89,6%. Dat was meteen zijn beste prestatie uit zijn loopbaan. De Saints klopten de Redskins trouwens met 43-19. Brees verliet in tranen het veld. De emoties werden hem te veel.

   

  De American football-speler is aan zijn 18e NFL-seizoen bezig. Hij speelde 5 jaar voor de San Diego Chargers, waarna hij in 2006 naar de Saints trok. In 2009 bezorgde hij New Orleans de Super Bowl.

   

  Eerder dit jaar verbeterde Brees ook al het record van geslaagde passes van Favre (6.300). En hij is nog 41 touchdown passes verwijderd van Mannings record van 539. Tom Brady, die nog bij de New England Patriots speelt, telt er 500.

  Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd van Brees:

  Foto's van Drew Brees:

  Manning wenst Brees proficiat met een keukenfilmpje:

  Felicitaties van andere grootheden: