• home
 • video
 • pas verschenen

  "KVM toont hoe je in 1B met verzorgd voetbal resultaten kunt halen"

  Feest in Mechelen vrijdagavond.

  Feest in Mechelen vrijdagavond.

  Bij KV Mechelen staan ze weer op de banken te kraaien van de pret. Na de 3-0 tegen OHL is KVM nog maar één puntje verwijderd van de leiderspositie. Onze 1B-analist Karel Fraeye genoot van geel-rood en zag een zoekend OHL.

  Wekelijkse analyse

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en 1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij elke maandag het voetbal uit 1B onder de loep.

  Onze 1B-analist Karel Fraeye.

  Onze 1B-analist Karel Fraeye.

  KV Mechelen-OH Leuven, de tweede etappe

  OH Leuven-KV Mechelen leverde op de eerste speeldag een 1-1-gelijkspel op. Toen een vrij logische uitslag, maar toch met enige voorsymptomen: geen van beide ploegen slaagde erin om vlotte combinaties op de mat te leggen.

   

  Maar vrijdagavond op speeldag 9 lagen de kaarten duidelijk anders: KV Mechelen zette zichzelf met combinatievoetbal op de rails, met groeiend vertrouwen en resultaten. OH Leuven worstelt met zichzelf, kon nog geen enkele partij de nul op het bord houden en blijft week na week zoeken naar het juiste systeem en het juiste evenwicht. 

  Bevestiging van systeem-Vrancken

  Vorige week in Lommel etaleerde KV Mechelen voor het eerst dit seizoen een ware dominantie in het spel. Het monopoliseerde met een snelle balcirculatie bij momenten de bal en scoorde via de herboren Schoofs de openingstreffer na een prachtige combinatie over de grond.

   

  Tegen Leuven deden ze het met dezelfde protagonisten netjes over: na een halfuur balbezit met keurige passing over de grond vond Mechelen Rob Schoofs die na een knappe één-twee met Engvall de 1-0 binnentrapte. 

   

  Een paar minuten later opnieuw een vlotte passing van KV Mechelen, Onur Kaya met een splijtende pass door het midden en oog in oog met de Thaise goalie trapte Engvall de 2-0 in doel.

   

  Wouter Vrancken toont dat je in 1B met verzorgd voetbal resultaten kan halen. Waar eerder dit seizoen centrale middenvelders als Kaya en Schoofs niet in het stuk voorkwamen, zijn ze onder Wouter Vrancken niet toevallig de draaischijven geworden. 

  Genieten van passing side

  Als trainer geniet ik ontzettend van een "passing side", met weinig baltoetsen en veel lopende en infiltrerende spelers die kansen creëren. Dergelijk voetbal is altijd het resultaat van hard trainingswerk gebaseerd op een visie, op weken training, vaak met conflicten met spelers die het anders zien en op collectieve en individuele videoanalyse.

   

  De vlotheid en de kwaliteit van de passing hangt naast de spelerskwaliteit absoluut ook samen met het vertrouwen van een spelersgroep: wanneer de groep voelt dat dit voetbal ook resultaat oplevert, dan groeit de bereidwilligheid van spelers om zaken uit te voeren en op te pikken. Daarvoor is een voorbereiding erg belangrijk.

   

  Ook al lijkt Vrancken de uitzondering: trainers die werken vanuit een dominante voetbalstijl zijn normaal niet de beste keuze om ploegen in nood te redden. Zij hebben zowel tijd als vertrouwen nodig om hun visie in praktijk te brengen, net de twee zaken waar het ploegen in nood aan ontbeert. 

  Verwachting: OHL recht de rug tegen Lommel

  Voor OH Leuven was het ondergaan. Het combineerde andermaal stroef en het was erg moeilijk automatismen te herkennen. Verliezen op verplaatsing bij dit KV Mechelen is natuurlijk geen ramp, maar de manier waarop doet toch wenkbrauwen fronsen.

   

  In de eerste helft kon OHL zowaar geen enkele keer richting doel trappen. De tweede helft bracht beterschap, maar gezien de snelle 3-0 was het niet abnormaal dat de thuisploeg wat gas terugnam. Na de wedstrijd gaf Nigel Pearson eerlijk aan compleet te zijn weggespeeld door de thuisploeg.

   

  Het siert deze trainer dat hij publiekelijk nooit uithaalt naar zijn spelers, want de druk op zijn persoon in deze situatie is enorm. In Engeland staat Pearson echter bekend als een trainer die iets kan neerzetten op langere termijn.

   

  Het vertrouwen van de Thaïse eigenaars is ongetwijfeld gebaseerd op het eerdere werk van Pearson bij Leicester. Dieper zakken dan de situatie waarin de ploeg nu verzeild geraakt is, kan  niet: een "point of no return". En toch denk ik dat net dat besef iets teweeg zal brengen bij de spelersgroep deze week. Ik verwacht dat OH Leuven komend weekend de rug recht tegen Lommel SK.  

  Reacties vanuit het OHL-kamp: