• home
 • video
 • pas verschenen

  Vernieuwd Parijs-Tours door wijngaarden in finale: "Vuurwerk"

  Roy en Lemoine

  Het zal stuiven in Parijs-Tours.

  Zondag wordt de 112e editie van Parijs-Tours verreden en voor de gelegenheid kreeg het parcours een volledige facelift, met onverharde stroken en extra klimmetjes in de finale. Quick-Step gaat met een sterke selectie voor een 4 op een rij, bij Lotto-Soudal is er het afscheid van Greipel.

  Jarenlang gold Parijs-Tours als dé sprinterskoers bij uitstek, maar de organisatie schudde het parcours de voorbije jaren door elkaar, waarbij we in de finale steeds een spannende strijd kregen tussen de vluchters/aanvallers en het peloton.

   

  Die strijd wil Parijs-Tours nu nog meer op de spits drijven. In de laatste 60 kilometer rijden de renners 12,5 kilometer op onverharde wegen, doorgaans door enkele pittoreske wijngaarden. Daarnaast zijn er nog 7 klimmetjes die voor spektakel moeten zorgen.

   

  De Franse renners Jérémy Roy en Cyril Lemoine gingen de finale al eens verkennen. "In de laatste 60 kilometer volgen we de loop van de Loire. Dat zal spectaculair worden", zegt Roy. "De selectie zal groter zijn in de finale, er zal een stuk meer beweging zijn", vult Lemoine aan.

  Roy en Lemoine verkennen het nieuwe parcours

  Quick-Step met sterke selectie

  Met 2 keer Trentin en 1 keer Gaviria ging Quick-Step de voorbije 3 jaar telkens met de oppergaai lopen in Parijs-Tours. De nieuwe finale is de ploeg bovendien op het lijf geschreven. Met Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Niki Terpstra, Dries Devenyns, Florian Sénéchal, Fabio Jakobsen en Jhonatan Narvaez stuurt Quick-Step een sterke selectie naar Frankrijk.

   

  "Al onze renners kunnen goed uit de voeten op de smalle wegen, onverharde stukken en venijnige klimmetjes", zegt ploegleider Brian Holm. "De tactiek zal anders zijn dan vorig jaar. We zullen sowieso vuurwerk krijgen."

  Laatste race voor Greipel en Debusschere: "Emotioneel"

  Bij Lotto-Soudal waren ze in 2014 succesvol met Jelle Wallays. Hij is er nu opnieuw bij, bijgestaan door Tiesj Benoot, André Greipel, Jens Debusschere, Jens Keukeleire, Nikolas Maes en Frederik Frison.

   

  "Ondanks het einde van het seizoen dat nadert, zijn onze renners nog altijd gemotiveerd", zegt ploegleider Frederik Willems. "Vooral André wil in zijn laatste wedstrijd voor het team scoren. Als hij in vorm is, kan hij die klimmetjes aan. Het wordt ook de laatste race van Jens (Debusschere) voor ons. Het wordt dus een emotionele race."

  Live op Eén/sporza.be

  Sporza.be volgt Parijs-Tours zondag van start tot finish. De finale, iets na 15u, wordt ook live uitgezonden op Eén. Vanaf dan is er ook livestream op de site.

  Profiel van het vernieuwde Parijs-Tours