• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bondscoach Martinez roept Mechele, Praet, Denayer, Trossard en Vanaken op

  " "

  Martinez selecteert spelers voor de matchen tegen Zwitserland (12/10) en Nederland (16/10).

  Roberto Martinez heeft zijn selectie vrijgegeven voor de Nations League-match tegen Zwitserland (12/10) en het oefenduel met Nederland (16/10). Brandon Mechele (Club Brugge) is er voor het eerst bij, Dennis Praet (Sampdoria) een 2e keer na 4 jaar wachten. Verdedigers Jason Denayer en Christian Kabasele keren terug.

  Martinez haalt Mechele en Praet bij Rode Duivels

  De selectie:

  "Kans om jonge centrale verdedigers aan het werk te zien"

  Door de blessures van Kevin De Bruyne, Adnan Januzaj (allebei knie),  Jan Vertonghen (hamstrings) en Mousa Dembélé (dij) had Martinez de kans om enkele andere namen op te roepen.

   

  Mechele profiteert daarvan. Martinez: "Het is het moment om jonge centrale verdedigers aan het werk te zien. Hij is uitstekend bezig bij Club Brugge en is de voorbije 16 maanden gegroeid als voetballer. Hij vindt bij de Rode Duivels ook een vergelijkbaar systeem terug."

   

  Martinez haalt voor het eerst onder zijn bewind ook Denayer bij de groep. Die viel af na de dramatische kwartfinale op Euro 2016 tegen Wales. Onder Marc Wilmots werd de 23-jarige centrale verdediger 21 keer opgeroepen, goed voor 8 caps.

   

  "Hij is vooral veel consistenter geworden. Hij maakte een moeilijke periode mee met veel uitleenbeurten. Maar hij is sterker geworden bij Galatasaray en Sunderland. Nu hij bij Lyon beland is, zie je een andere voetballer. Hij is matuurder en sterk 1 op 1.  En in de Champions League - onder meer tegen City - was hij 2 keer indrukwekkend."

   

  Ook Christian Kabasele kan centraal achteraan spelen. De Watford-speler was er sinds november niet meer bij en mocht niet mee naar het WK. "Hij speelde al elke minuut voor zijn ploeg in een heel sterke competitie", legde Martinez uit.

  " "

  Brandon Mechele toont zijn kunnen in de Champions League.

  "Praet was vorige keer geblesseerd"

  Van de 4 nieuwkomers begin september blijven Hans Vanaken, Timothy Castagne en Leandro Trossard bij de groep. Birger Verstraete valt af. "Maar hij blijft deel van onze plannen", zegt Martinez.

   

  Dennis Praet is er zo weer bij op het middenveld. De ex-Anderlechtenaar en -Gouden Schoen speelde in 2014 bij zijn eerste en tevens laatste oproeping een klein kwartier tegen IJsland (3-1-zege). "Praet wou ik vorige keer al oproepen, maar toen was hij geblesseerd. We volgen hem al lang en hebben ook een goeie relatie met zijn team Sampdoria. We willen hem op dit niveau aan het werk zien."

   

  De kans dat Trossard zal beginnen aan de stage volgende week is klein. De sterkhouder van Genk viel gisteren in de Europa League uit met een schouderblessure. "Vanmiddag om 14u heeft hij een scan. We verwachten daar slecht nieuws van. Maar hij verdiende bij de selectie te zijn. De vorige stage was een goeie ervaring en sindsdien is hij het goed blijven doen. We moeten een open mind houden: zo'n blessure kan eventueel een operatie vragen, maar voor hetzelfde geld duurt het maar 2 à 3 dagen. Daarom wou ik hem op de lijst zetten."

  " "

  Dennis Praet is op dreef bij Sampdoria.

  "Dendoncker is een zorgenkind"

  Er niet meer bij is Leander Dendoncker, die niet speelt bij zijn nieuwe club Wolverhampton. "Leander is een zorgenkind. Hij heeft de kwaliteiten en is de toekomst van de Rode Duivels, maar als je niet speelt bij je club, is het moeilijk om erbij te zijn bij de nationale ploeg. Daar verliest hij de concurrentiestrijd met andere spelers die wel elke week voetballen."