• home
 • video
 • pas verschenen

  Sagan in biografie: "Wallays riep: verdomme, wat doe je in godsnaam?"

  Peter Sagan heeft zijn avonturen neergeschreven in een biografie met de titel "Mijn Wereld". Hij vertelt over zijn drie wereldtitels, maar tovert ook enkele opmerkelijke anekdotes uit zijn hoed. Sporza sprak de wielerster bij zijn boekvoorstelling in Londen.

  Een opmerkelijke anekdote over Parijs-Roubaix 2018

  "Ik keek naar beneden. Shit. Mijn stuurpen en stuur wezen richting noordwest en mijn fiets ging naar het noorden. Ze stonden ongeveer dertig graden scheef." ... "Wacht… wat als ik mijn wiel ergens tegenaan kan duwen? Terwijl we kop over kop rijden, komt Dillier naar voren om op kop te gaan nadat mijn beurt is geweest en laat ik me terugzakken naar Wallays' wiel."

   

  "Als ik in deze situatie zijn wiel onverwacht aanraakte, zou ik bijna zeker vallen en zou hij geluk hebben om niet te vallen. Maar als het gepland is? Dat zou anders zijn, toch? Een snelle korte tik, het stuur rechtzetten, en we gaan door alsof er niets gebeurd is. Toch? "Godverdomme!", roept de Lotto-renner met die nuttigste en aloude verwensing uit de Vlaamse fietsbijbel. "O, sorry, sorry, het ging even mis, sorry", zeg ik verontschuldigend."

   

  "Het heeft niet gewerkt." ... "Voorzichtig ga ik weer achter zijn Ridley rijden. Haal diep adem, Peter. Dit is het. Eén… twee…Pang! Pang! Pang! "Verdomme, Sagan! Wat doe je in godsnaam?" ’‘O man, sorry, ik ben gewoon moe, sorry, niks aan de hand."."

  "Als je op de limiet zit, voel je alles"

  Zijn verhaal over Parijs-Roubaix deed al wat stof opwaaien in het peloton. Maar hij wou er niet meer te diep op ingaan. "Het staat in het boek. Ik hoopte dat hij het niet zou voelen, maar als je al op de limiet rijdt, dan stoort alles zeker?"

  "Had mijn handschoenen niet mogen weggooien tijdens Gent-Wevelgem"

  Over Gent-Wevelgem 2013 wil Sagan wel graag nog eens een boekje opendoen. "Dat was een belangrijke dag in mijn carrière. Het was mijn eerste grote overwinning. Ik herinner me nog dat ik me echt goed voelde die dag, al was het ijskoud."

   

  "Ik had nummers op mijn vest gehangen omdat ik wist dat ik zo zou finishen. Ik droeg veel kleren, maar in de finale kreeg ik het wel warm. Daar heb ik dan een fout gemaakt door mijn handschoenen weg te gooien in de laatste 5 of 8 kilometer. Het waren bijna skihandschoenen. Maar plots dacht ik: "Oei, hoe moet ik nu remmen?". Ik kon mijn remmen niet meer aanraken want het vroor."

  "Van Avermaet moet gedacht hebben dat ik een enorme lul was"

  "Terug aan de kust zat ik televisie te kijken en plotseling verscheen Greg Van Avermaet in beeld, olympisch wegkampioen. Holy shit!  Greg heeft de wegkoers gewonnen! En het was al een paar dagen geleden, ik was zo met mezelf bezig dat ik er niet meer aan had gedacht."

   

  "Gabriele en Giovanni keken somber. Ze wisten het, maar wilden het me niet vertellen. Ze dachten dat ik als ik had gezien dat GVA had gewonnen misschien zou denken dat ik van hem had kunnen winnen. Dat het misschien achteraf toch geen koers voor klimmers was geweest."

   

  "Jezus. Dat vond ik totaal niet erg. Wat ik erg vond, was dat Greg al twee weken olympisch kampioen op de weg was en dat ik hem nog niet had gebeld om hem te feliciteren. Hij moet hebben gedacht dat ik een enorme lul was."

  "Die wegrit kon me niet schelen"

  In zijn boek noemt Sagan Greg Van Avermaet zijn oude sparringpartner, toch wist hij niet dat de Belg olympisch kampioen geworden was. "Ik heb die race niet bekeken. Het kon me eigenlijk niet schelen. Ik focuste me op het mountainbiken. Die Spelen waren een leuke ervaring, maar het mocht niet zijn. Ik had toch de beste start in de geschiedenis van het mountainbiken. Dat is toch ook al iets?"

  Sagan over...

  ...Remco Evenepoel: "Hij is echt heel goed. Ik wens hem een mooie toekomst. De stap naar de profs kan vooral mentaal moeilijk zijn. Als je het gewoon wordt om overal makkelijk te winnen en plots krijg je het moeilijk, dan begin je na te denken. Ik ben erg benieuwd naar zijn evolutie."

  ...geluk: "Ik ben een gelukkig mens. Ik heb veel geluk in het leven, misschien te veel. Je hebt ook geluk nodig om 3 keer wereldkampioen te worden, maar je dwingt dat af. Je kan niet gewoon wachten en hopen, zo werkt het niet. Je moet ervoor vechten." 

  Bekijk het volledige interview met Peter Sagan (Engels)