• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als spelers niet met druk kunnen omgaan, hebben ze geen plaats bij Anderlecht"

  Vanhaezebrouck kreeg een pak vragen vandaag.

  Na de nederlaag tegen Dinamo Zagreb (0-2) heeft Hein Vanhaezebrouck vandaag met de pers gesproken. De geplaagde coach van Anderlecht blikte vooruit naar de wedstrijd tegen Zulte Waregem, die Anderlecht absoluut moet winnnen. Hij hoopt dat verschillende jongens opstaan na de tegenvallende resultaten van de voorbije weken. "We moeten weer een echt blok vormen."

  "We hebben snel een zege nodig"

  Anderlecht ging gisteren met de billen bloot in eigen huis tegen Dinamo Zagreb. Na 2 wedstrijden heeft paars-wit nog geen enkel punt in de Europa League. Hoe was de nacht van Vanhaezebrouck? "Ik heb er mijn slaap niet voor gelaten", zegt de Anderlecht-trainer een dag na de wedstrijd.

   

  "Ik ben uiteraard bezig met mijn situatie, maar dat zorgt er niet voor dat we niet normaal kunnen werken. We hebben snel een overwinning nodig om het vertrouwen terug te winnen. Bij een zege kan het misschien weer even rustiger worden rond Anderlecht."

   

  "Er wordt veel met de spelers gepraat, vooral met de leiders van de groep.  Zij moeten meer verantwoordelijkheid nemen en de spelers moeten individueel elk hun niveau opkrikken. Het collectief blijft het belangrijkste. Geen enkele speler zal op zichzelf het verschil kunnen maken."

  Het collectief blijft het belangrijkste. Geen enkele speler zal op zichzelf het verschil kunnen maken.

  Hein Vanhaezebrouck

  "Zag gretige jongens op de training vandaag"

  Wat liep er de laatste tijd mis bij Anderlecht? "We hebben matchen gehad waarin we het niet afgemaakt hebben. Dat was het geval tegen STVV en Trnava. Gisteren was een match tegen een ploeg van een goed niveau. Als je cadeaus weggeeft zoals wij gedaan hebben, kan je die match niet winnen."


  "We hebben in de komende weken Belgische tegenstanders die we wel moeten aankunnen. Ik ga kijken naar wie fysiek en mentaal de beste indruk geeft. Ik zag gretige jongens op de training vandaag. We hebben een gesprek gehad met de groep en de verantwoordelijkheid van de leiders nog eens aangeduid."


  "Zij moeten meer brengen en nog meer pushen op discipline en collectiviteit. Iedereen wil vooruit. Het succes zal in het collectief liggen. We moeten een blok vormen en zorgen dat we voor elkaar door het vuur gaan. Dat is volgens mij de oplossing."

  We moeten een blok vormen en zorgen dat we voor elkaar door het vuur gaan. Dat is volgens mij de oplossing.

  Hein Vanhaezebrouck

  "Ik zag gretige jongens op training"

  "Kelk wordt tot op de bodem geledigd"

  "We zitten op dit moment in een negatieve spiraal", gaat Vanhaezebrouck voort. "Dat zag je tegen STVV duidelijk. We kregen enorm veel kansen in die wedstrijd, maar maken die niet af. Dat is ook het verhaal van de wedstrijden nadien. De kelk wordt tot op de bodem geledigd."

   

  "Het is niet de bedoeling om te wachten tot de ommekeer. Dat is de oplossing niet. We moeten aan de slag gaan en we moeten vooruit. Zo simpel is het. We moeten leren uit de fouten die we hebben gemaakt en kunnen hier sterker uitkomen als we de juiste stappen zetten."

   

  Vanhaezebrouck spreekt over "leiders", heeft de spelerskern van Anderlecht een absolute leider? "Niet echt", vindt de oefenmeester. "Maar er zijn voldoende jongens die bepaalde van die kwaliteiten bezitten. Ze moeten elkaar ondersteunen en aanvullen."

   

  "Er is niet 1 absolute leider, maar we werken met 5 à 6 ervaren jongens. Zij moeten het leiderschap op zich nemen en dat ook uitstralen en opleggen aan de rest van de groep. Ze moeten durven veeleisender zijn naar hun collega's toe, ook als ze zelf niet goed spelen."

   

  "Gisteren kreeg Vranjes bijvoorbeeld twee gemakkelijke gele kaarten. De groep moet dan durven op te staan. Dat zijn dingen die we niet kunnen accepteren. De coach moet zijn werk doen, maar ik verwacht ook een signaal van de rest van de groep."

   We moeten leren uit de fouten die we hebben gemaakt en kunnen hier sterker uitkomen als we de juiste stappen zetten.

  Hein Vanhaezebrouck

  Vanhaezebrouck: "Er is niet één absolute leider"

  "Anderlecht heeft elke wedstrijd alles te verliezen"

  Heeft Vanhaezebrouck voorzitter Marc Coucke al gehoord? "Ja. Iedereen heeft dezelfde mening binnen de club en het bestuur. We hadden het allemaal beter voor ogen. We zijn goed aan het seizoen begonnen, maar daarna begon het te haperen."

   

  "Vooral de bekeruitschakeling tegen Union en het verlies tegen Dinamo Zagreb doen pijn. We liggen uit de Croky Cup en het wordt heel moeilijk in de Europa League. Er zijn dus al bijna 2 competities weg."

   

  "Anderlecht heeft elke wedstrijd alles te verliezen. Dat is voor ploegen in de tweede kolom van het klassement niet het geval. Andere ploegen hebben niets te verliezen als ze tegen Anderlecht spelen, zelfs Zulte Waregem zondag ook niet."

   

  "Het is normaal dat je met druk moet spelen bij Anderlecht. Als de spelers daar een probleem mee hebben, dan hebben ze hun plaats niet bij Anderlecht. Er is altijd druk in deze club: van de trainer, van de pers, van het bestuur, van de supporters,... Druk is druk. Waar die vandaan komt, dat maakt niet uit."

  Het is normaal dat je met druk moet spelen bij Anderlecht. Als de spelers daar een probleem mee hebben, dan hebben ze hun plaats niet bij Anderlecht.

  Hein Vanhaezebrouck

  Vanhaezebrouck: "Anderlecht heeft elke wedstrijd alles te verliezen" (Frans)

  "Cats moeten veel meer uit het hoofd leren dan mijn spelers"

  Begrijpen de spelers wel alles wat Vanhaezebrouck van hen verwacht? "Gisteren zag ik dat verschillende spelers niet deden wat ik gevraagd had. Daar hebben we vandaag nog eens over gepraat met de hele groep."

   

  "Onze psycholoog was mee met de Belgian Cats naar Tenerife voor het WK basketbal. Ze hebben daar een geweldig parcours afgelegd. Zij sprak ook met de spelers en ze merkte op dat de Cats veel meer dingen en tactieken uit het hoofd moeten leren en onthouden dan de spelers van Anderlecht."

   

  "Dat heb ik ook aangehaald bij de leiders van de groep. Als er spelers zijn die dingen niet oppikken, moeten ze daarop aangesproken worden. Gaat dat dan over tactiek? Dat denk ik niet. Ik ben trainer sinds 2000 en heb nog nooit zulke problemen gehad."

   

  "Nogmaals: we hebben nood aan leiders. Met Kara is deze zomer een echte leider vertrokken. We hebben gezocht en gehoopt bij de nieuwelingen jongens te vinden die dat ook oppikken. Daar zitten we nog wat op te wachten."

  Als er spelers zijn die dingen niet oppikken, moeten ze daarop aangesproken worden.

  Hein Vanhaezebrouck

  Vandenbempt: "Dit elftal is doodziek"