• home
 • video
 • pas verschenen

  Landis start wielerploeg met geld dat hij kreeg in zaak-Armstrong

  Floyd Landis.

  Ook het bedrijf van Landis zal geld in de ploeg stoppen.

  Ex-wielrenner Floyd Landis wordt opnieuw actief in de wielerwereld. Hij lanceert een opleidingsploeg. Dat doet hij met het geld dat hij kreeg in de zaak-Armstrong, zo'n 1,3 miljoen euro.  "Op deze manier kan ik eindelijk dit hoofdstuk afsluiten."

  In 2010 spande Floyd Landis een rechtszaak aan tegen ex-ploegmaat Lance Armstrong. De klokkenluider noemde Armstrong als belangrijkste spil in het jarenlange dopinggebruik bij US Postal. In april kocht Armstrong de zaak af. Hij betaalde een minnelijke schikking van 5 miljoen dollar.

   

  Landis zou zelf zo'n 1,3 miljoen dollar ontvangen hebben. Na gerechtskosten blijft daar nog 750.000 euro van over en dat geld gaat hij nu investeren in een continentale wielerploeg. Volgend seizoen moet de ploeg al op poten staan. Hij neemt een groot deel van het Canadese Silber Pro Cycling over. 

   

  "Ik heb nog altijd berouw, maar ik kan niets meer ongedaan maken", zegt hij in de Wall Street Journal. "Ik ben klaar om de zaak achter mij te laten. Hoe raar het ook klinkt, voor mij is dit een manier om het hoofdstuk af te sluiten. Ik heb een moeilijke relatie met het wielrennen, maar ik hou nog van de sport. En ik herinner mij hoe het was om als jonge renner bij een continentale ploeg te rijden. Dat waren een paar van de beste jaren van mijn leven."

   

  De nu 43-jarige Amerikaan trekt niet met de ploeg naar de Verenigde Staten, maar blijft in Canada. "Ik wou met een propere lei beginnen."