• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen nieuwe bondscoach? "Hij is momenteel niet met koers bezig"

  0 / 0

  Wie moet Kevin De Weert opvolgen als bondscoach van de nationale wielerploeg? Die vraag lanceerden we eerder deze week op onze site. Tom Boonen kwam als beste kandidaat uit de peiling. José De Cauwer, die als bondscoach wereldkampioen werd met Boonen, doet het met een vierde plaats ook niet slecht.

  "Ik was er wel van geschrokken", zegt De Cauwer over de aankondiging van Kevin De Weert. "Net nu hij helemaal op toerental kwam. Het was allemaal heel goed vertrokken met de gouden medaille van Greg van Avermaet in Rio. En hij voelde zich intussen ook helemaal thuis."

   

  "Maar ik kan zijn keuze wel begrijpen, want als bondscoach is het allemaal heel periodiek. Al kwam er naast het WK nu ook het werk voor het EK bij."

  Tom Boonen is niet de meest geschikte

  José De Cauwer krijgt in de Sporza-poll 13% van de stemmen achter zijn naam en staat daarmee op een mooie vierde plaats. De Sporza-surfer ziet dus nog potentieel in de ex-bondscoach.

   

  "Het doet me plezier dat ze nog aan mij denken. Maar ik zit goed op de plek waar ik nu zit", zegt de Sporza-commentator.

   

  "Het is ook aan jongere mensen om dit te doen. Vooral omdat het een dubbele opgave is met beloften er nog bij.  Dat is een belangrijke categorie, die renners zijn de toekomst. Ik denk dat het enorm belangrijk is om die categorie, zelfs al vanaf de junioren, professioneel te begeleiden."

  Het doet me plezier dat ze nog aan mij denken, maar ik zit goed op de plek waar ik nu zit

  "Tom Boonen staat volgens mij op nummer 1 omdat hij de sympathiekste en de bekendste is. Is hij dan de meeste geschikte? Dat denk ik niet. Ik denk dat hij op dit moment niet echt met wielrennen bezig is. En dat moet wel als bondscoach. Dat is een voltijdse bezigheid en misschien zelfs nog iets meer."


  "Je moet de gedragingen van de concurrentie in de gaten houden, de keuzes van de andere bondscoaches, de jeugd, etc. Ik denk niet dat hij daar de tijd voor vrij wil maken. Boonen is bezig met 1001 andere dingen bezig, van tv maken tot autoracen."

  Feeling en flexibiliteit

  "Een bondscoach moet op korte termijn een team kunnen bouwen. Hij moet enthousiast zijn, iets wat binnen een korte periode heel belangrijk is."

   

  "En dan is er de inzet. De job graag willen doen. Vooral bezig zijn om anderen beter te maken. Uiteraard moet je ook spreken met kennis van zake. Zeker als het om tactische besprekingen gaat. "

   

  "Kevin De Weert had die flexibiliteit en die feeling. Het is een gave waar je geen diploma voor kunt krijgen. Het zijn allemaal verschillende individuen binnen 1 team die je moet aansturen."

   

  "In de korte periode dat Kevin De Weert er was heeft hij altijd medailles gepakt. Maar toch is het tijdrijden zijn grote verdienste. Je kan zeggen dat De Weert de gouden medaille heeft behaald in Rio, maar daar heb ik mijn bedenkingen bij.  Daartegenover staat het verhaal van Victor Campenaerts, dat is toch is dat de belangrijkste wijziging in de laatste 10 jaar.  Hij heeft anderen aangewakkerd om opnieuw tijd te steken in het tijdrijden. HIj gaf er weer eer en faam aan."

  Als je de jeugd niet volgt, ben je niet goed bezig

  De voorbije dagen werden er ook ballonnetjes opgelaten om een bondscoach per categorie aan te stellen. Daar gaat José niet mee akkoord.

   

  "In een land als België, waar je op een paar uur door bent, is het moeilijk om het op te splitsen en er een deeltijdse job van te maken. Je moet het peloton volgen."

   

  "Je moet de jeugd leren kennnen. Iedereen kent nu Evenepoel, maar er zijn er bij de junioren nog zoals Michael Bjerg. Je moet het volgen. Als je dat niet doet, dan ben je niet goed bezig."

  In de tijd van José: "Ook nog het mountainbike erbij"

  José De Cauwer was bondscoach toen Tom Boonen wereldkampioen werd in Madrid (2005). Aan die periode heeft hij niets dan mooie herinneringen. 

   

  "Ik deed er het mountainbike ook nog bij. Vooral enthousiasmeren was de boodschap. Mountainbiker Peter Van den Abeele deed nooit meer dan kermiskoersen. Ik heb hem de Ronde van Vlaanderen doen uitrijden. Hij werd daar beter van. Ook Filip Meirhaeghe was een plezier om mee te werken."

  Conclusie: er is nog tijd

  "De wielerbond heeft wel een voordeel: er is nog tijd.  Ze moeten de eerste 14 dagen nog niemand aanschrijven. Ze kunnen eerst rondvragen hoe gedreven de kandidaten zijn."