• home
 • video
 • pas verschenen

  Dopingjagers maakten potje van dopingrapport Ben Johnson in 1988

  Ben Johnson snelt naar goud op de Olympische Spelen van 1988.

  Dertig jaar na de feiten heeft een Canadese journaliste een nieuw licht laten schijnen op de positieve dopingplas van sprinter Ben Johnson op de Olympische Spelen van Seoel in 1988. Ze vond het officiële dopingrapport terug en keek haar ogen uit.

  Mary Ormsby van de Canadese krant Toronto Star beet zich vast in het verhaal en kreeg het dopingrapport, van een van de bekendste dopingzaken, te pakken. Dat telde 31 pagina’s en was 2 dagen na de race opgesteld door het IOC-lab in Seoel. 

   

  In het rapport staat het vol met handgeschreven aantekeningen, geschrapte stukken zonder uitleg, aangepaste codes en als klap op de vuurpijl wist men blijkbaar niet op welk product Johnson betrapt was. Op het document is duidelijk te zien dat het woord “Oxandrolone” is geschrapt. Iemand heeft er “Stanozolol” naast geschreven. 

   

  “Als ik dat toen in Seoel had gezien, dan had ik mijn gouden medaille niet afgegeven”, reageert Johnson in de Canadese krant. Johnson gaf een jaar na Seoel wel toe dat hij steroïden had gebruikt. 

  Oxandrolone is de link tussen Johnson en Van Landeghem

  En wat heeft dit allemaal te maken met de Belgische atlete Ria Van Landeghem? De marathonloopster werd in 1988 weggestuurd door het BOIC nadat ze een positieve test zou hebben afgelegd. Het product? Oxandrolone.

   

  Onlangs werd Van Landeghem, die haar onschuld altijd staande hield, in ere hersteld. Wellicht was de testapparatuur in Seoel vervuild. “Als dit allemaal kon gebeuren, dan kun je toch meer vragen stellen bij wat allemaal gebeurd is in Seoel”, zegt Van Landeghem.

  Journaliste legt uit hoe ze dopingrapport te pakken kreeg

  Bekijk de bewuste 100 meter uit 1988

  De vlucht van Ben Johnson uit Seoel

  "Met dit rapport zou resultaat waarschijnlijk nietig verklaard zijn"

  Atletiekkenner Ivan Sonck was er in 1988 bij. "Ik heb het artikel vanmorgen tot mijn ontzetting en verbazing gelezen. Uit die knoeiboel kan terecht geconcludeerd worden dat wanneer het officiële rapport bekend zou zijn gemaakt, of in het bezit zou zijn geweest van Johnson en zijn raadgevers, het resultaat waarschijnlijk door de officiële instanties nietig zou zijn verklaard."

   

  "Laat er geen twijfel over bestaan: later is gebleken dat Johnson al een hele tijd doping had gebruikt en dat heeft hij toegegeven. Maar hij beweert dat hij Oxandrolone nooit heeft genomen en ik wil hem best geloven."

   

  "Misschien zou hij dan gezuiverd zijn van alle schuld, hoewel iedereen al lang wist dat hij dingen deed die het daglicht niet mochten zien. Maar waarschijnlijk zou Johnson dan meer voorzichtigheid aan de dag gelegd hebben en zou hij nooit betrapt zijn."

   

  Ook met de Belgische atlete Ria Van Landeghem is er dus een link. "Ik heb altijd getwijfeld aan het resultaat van haar analyse. Ook dat rapport vertoont dezelfde onregelmatigheden. Ze is als een dievegge in de nacht weggestuurd en er is haar op die manier een veelbelovende carrière ontzegd."