• home
 • video
 • pas verschenen

  Genk speelt 100e Europese match: "Duidelijke plaats in EL, CL nog maatje groter"

  Trossard viert.

  Trossard scoorde in de eerste groepsmatch tegen Malmö.

  Genk treft donderdag het relatief onbekende Sarpsborg uit Noorwegen in de Europa League. Het wordt sowieso een bijzondere avond voor de club want Genk is toe aan zijn 100e Europese match. "Dat is een fantastisch gevoel", vertelt CEO Erik Gerits. Trainer Philippe Clement waarschuwt wel dat zijn spelers Sarpsborg niet mogen onderschatten.

  "Mooiste en spannendste herinnering is CL-voorronde in Praag"

  De 100e match wordt geen topaffiche maar dat deert CEO Erik Gerits niet. "De club bestaat 30 jaar en dit is onze 100e match in Europa. Dat maakt me bijzonder trots. In Europa spelen is altijd speciaal. Ik heb 99 procent van de Europese matchen meegemaakt. De eerste? Dat zit ver. Dat weet ik niet meer."

   

  "Mijn mooiste en spannendste match was de match om een Champions League-ticket in Praag. We hadden thuis fantastisch gespeeld en hadden een mooie voorsprong, maar daar werd het toch nog bijzonder spannend. We kwamen dicht bij de uitschakeling, maar haalden het toch. Die ontlading was fantastisch."

   

  "We hebben in al die tijd een enorme evolutie meegemaakt. Nu staan we op een mooie en juiste plaats in België. Ik denk ook dat deze ploeg een duidelijke plaats heeft in de Europa League. De Champions League is nog een maatje groter. Maar als je mag meedoen, is dat wel fantastisch. Ook financieel. Die 25 miljoen euro geeft je zuurstof om opnieuw stappen vooruit te zetten."

   

  Misschien krijgt Genk dit seizoen wel de kans om zich nog eens te plaatsen voor de Champions League. "We hebben een hele mooie ploeg. Alles zit goed: trainers, spelers, staf, supporters, ... Maar we gaan na 9 matchen in de competitie onze ambities niet bijstellen. We nemen het match per match en willen genieten van het mooie voetbal dat we nu brengen. Hopelijk kan dat nog even blijven duren."

  Clement: "Geen topploeg, maar door omstandigheden kan het lastig worden"

  Philippe Clement had voor de loting nog nooit van Sarpsborg gehoord, maar hij is op zijn hoede. "Het is hun 1e Europese campagne. Sander Berge kent de club wel en zegt dat deze campagne voor hun heel belangrijk is. Ze hebben een extra tribune gebouwd en zetten alles op Europa. De eigen competitie is minder belangrijk."

   

  "Het is zeker geen topploeg. We hebben in principe een betere ploeg en dat willen we laten zien. We willen tegen Sarpsborg 6 punten pakken.  Toch verwacht ik geen walk-over. We moeten respect hebben. Ik heb ze gezien op Besiktas en het verschil was echt niet zo groot. Ik verwacht een heel enthousiaste tegenstander."

   

  "Ook door de omstandigheden kan het lastig worden. Ze spelen op kunstgras en dat is toch een ander soort voetbal. Dat kan veel invloed hebben. Dat zie je in onze competitie ook bij STVV. Alle ploegen hebben het daar een stuk moeilijker. Ook de staat van het veld zou niet fantastisch zijn. Bovendien spelen we dit weekend ook tegen Gent. Daar houd ik ook allemaal rekening mee. Ik heb nog niet alle knopen doorgehakt over mijn opstelling."