• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert is het niet eens met Herygers: "Blijf voorstander van crossen in de VS"

  Wout van Aert

  Een Amerikaanse eenhoorn probeert Wout van Aert te lokken.

  Wout van Aert blijft een voorstander van crossen in de Verenigde Staten. "Al heeft de Internationale Wielerunie nog werk voor de boeg", vindt de wereldkampioen, die het komend weekend weer tegen Mathieu van der Poel opneemt.

  "Amerikanen staan niet aan een biertent zoals bij ons"

  Het Wereldbeker-seizoen veldrijden is ook dit jaar in Amerika begonnen. Oud-wereldkampioen en cocommentator Paul Herygers is geen voorstander, zijn gouwgenoot Wout van Aert wel.

   

  "Er is in de Verenigde Staten wel degelijk beleving rond het veldrijden", merkt de wereldkampioen op in zijn column op wielerflits.nl. "Naar mijn gevoel was de opkomst meer dan behoorlijk, net als het enthousiasme van de fans. Maar vergelijk een Wereldbeker in Iowa niet met een wedstrijd op de Koppenberg."

   

  "In Amerika zijn het vooral amateurcrossers die komen kijken. Na hun wedstrijden verspreiden ze zich over het terrein. Ze staan niet in dichte drommen aan een biertent zoals in België."

   

  "En vergelijk Iowa en Waterloo eens met andere Wereldbeker-manches in Europa", gaat Van Aert voort. "Ik herinner me wedstrijden als Pilsen (Tsjechië) of Bogense (Denemarken). Denk je dat daar duizenden toeschouwers ons staan toe te juichen? Echt niet."

   

  "En op het WK in Louisville, een aantal jaar geleden,  was echt veel volk en sfeer. Daar hoorde ik niemand over klagen."

  Amerikaanse veldritfans in Iowa.

  "Wegrenners hoor je niet klagen"

  Een verplaatsing naar de Verenigde Staten is natuurlijk een pak duurder dan een cross in pakweg Koksijde. "Daar kan ik inkomen", antwoordt Wout van Aert. "Alleen wie twee keer top 5 rijdt, komt uit de kosten."

   

  "Daar moet de Internationale Wielerunie aan werken. Op de weg klaagt niemand over de twee wedstrijden in Canada. Omdat het goed georganiseerd is. De vluchten, het hotel en de verplaatsingen zijn allemaal prima geregeld. Dat kan ook in het veldrijden", vindt Van Aert.

   

  Komend weekend kruist hij weer de degens met Mathieu van der Poel, die er niet bij was in de Amerikaanse Wereldbekermanches. Over een jetlag zal je Van Aert niet horen klagen.

   

  "Neen. Als ik zaterdag in Meulebeke of zondag in Ronse op een minuut zou gereden worden door Van der Poel, dan zal je mij dat nooit als excuus horen inroepen", belooft hij.

   

  Wout van Aert in actie in de WB-cross van Waterloo:

  Ook Sven Nys wil graag het debat aangaan: