• home
 • video
 • pas verschenen

  Paul Van Himst is 75! "Mix van Will Tura en James Dean op voetbalschoenen"

  Paul Van Himst is nog altijd een vaste klant in Anderlecht.

  Paul Van Himst is nog altijd een vaste klant in Anderlecht.

  Paul Van Himst blaast vandaag 75 kaarsjes uit. De gracieuze "Popol" is decennialang beschouwd als beste Belgische voetballer aller tijden. Jan Mulder feliciteert Van Himst met zijn verjaardag en omschrijft zijn kwaliteiten.

  Paul Van Himst werd op zijn 8e ontdekt door Constant Vanden Stock. De toenmalige voorzitter van het jeugdcentrum schotelde Van Himst een aansluitingskaart voor, maar Van Himst mocht zich pas op zijn 10e officieel liëren aan de club.

   

  Op 16-jarige leeftijd,  in december 1959, debuteerde Van Himst in de eerste ploeg van paars-wit. Anderlecht won de wedstrijd in Beringen met 1-5. Het was de start van een schitterende carrière met 566 wedstrijden voor RSCA, 8 landstitels, 4 bekers van België, 309 doelpunten en vier Gouden Schoenen.

   

  Daarnaast maakte Van Himst grote sier bij de nationale ploeg en boekte hij naderhand nog tal van successen als trainer, eerst van Anderlecht (kampioen in 1985), UEFA-beker (1983) en later als bondscoach van de Rode Duivels. 

  Anderlecht maakte dit filmpje voor Van Himst:

  "Zou nu furore maken op Instagram"

  Sporza belde vandaag met Jan Mulder, die nog met Paul Van Himst samenspeelde.

   

  "Paul wordt niets voor niets beschouwd als grootste Belgische voetballer aller tijden. Paul was in mijn tijd de beste en mooiste speler van Anderlecht. Hij was gewoon dé exponent van een heel sterk Anderlecht", zegt Mulder.


  "Paul was een mix van Will Tura en James Dean op voetbalschoenen. Hij zou nu furore maken op Twitter en Instagram."

   

  "Zijn grote sterkte? De slalom! Hij was onweerstaanbaar in zijn dribbel. Hij was ook een doelpuntenmaker. Hij was sterk, gespierd en moedig, net zoals Johan Cruijff."

   

  "Eigenlijk kun je Paul van Himst samenvatten in één woord: techniek. Voor hem kwamen de mensen naar het stadion. Hij heeft Anderlecht groot gemaakt. Jef Mermans was de eerste grote speler van Anderlecht, maar Van Himst heeft de club echt internationale allure gegeven."

  "Gewoon vrolijk doorgaan"

  Met welke voetballer nu valt Van Himst het beste te vergelijken? Mulder: "Eden Hazard? Ja, dat vind ik wel. Paul had ook die goeie balaanname en die snelle wending: wegdraaien en versnellen. Alleen scoorde Van Himst meer dan Hazard."

   

  "Het voetbal van toen en nu is niet meer te vergelijken, maar als Van Himst nu zou spelen, zou hij van dezelfde klasse zijn."

   

  Heeft Mulder nog goedbedoelde raad voor zijn voormalige ploegmakker en vriend? "Gewoon vrolijk doorgaan. Paul heeft een klap gehad met de dood van zijn vrouw, van wie ik zelf ook heel erg hield. Hij is omringd door kinderen en kleinkinderen, daar moet hij zich aan vastklampen. En ik hoop ook een heel klein beetje aan mij."

  Extra Time wenste Paul gisteren al een gelukkige verjaardag:

  Tweets:

  Foto's van Van Himst: