Belga Sport over 4x100m-goud in Peking: "Prot van Hanna was een zegen"

  V.l.n.r.: Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo, Rudi Diels, Kim Gevaert na de triomf in Peking.

  Belga Sport is terug op Canvas voor een negende reeks. In de eerste aflevering gisteren werd de weg naar olympisch goud geschetst van Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Hanna Mariën en Olivia Borlée. "Het is een sprookje", zegt Gevaert, het uithangbord van de 4x100m-aflossingsploeg. 

  Borlée: "De knop omgedraaid na foute stokwissel op EK 2006"

  Voor het EK van 2006 in Göteborg komen Olivia Borlée en Hanna Mariën na enkele jaren blessureleed weer bij het team. "Er heerste altijd een grote rivaliteit tussen ons", vertelt Borlée. "Dat was een groot geluk. Zij pushte me heel hard." Op het EK pakt Kim Gevaert individueel goud op de 100 en 200 meter, maar in de finale van de 4x100 meter loopt het mis: een foute stokwissel tussen Borlée en Frauke Penen.

   

  Het blijkt een keerpunt voor Olivia Borlée: "Ik voelde me erg verantwoordelijk en schuldig toen. In het begin was atletiek voor mij een individuele sport. De aflossing was extra. Ik besefte niet wat dat ons kon bijbrengen. Ik denk dat ik toen de knop heb omgedraaid."

  Gevaert laat 200m in Peking 2008 vallen voor estafette: "Goeie beslissing"

  Net aangekomen in Peking maakt Kim Gevaert bekend dat ze eind dat seizoen zou stoppen. Nadat ze de finale op de 100 meter gemist had, neemt ze een drastische beslissing: ze zet haar eigen individuele succes opzij en laat de 200 meter schieten. Ze heeft last van haar achillespees, ook de rest van de ploeg heeft heel wat fysieke pijntjes. Het was de goeie beslissing: Gevaert voert België naar de finale. 

  Stress in callroom voor finale: "Prot van Hanna kwam als een zegen"

  In het uur voor de finale in het Vogelneststadion giert de stress door de lijven van de Belgen. Ze kunnen voor de eerste Belgische medaille zorgen. In de callroom voelen ze de hete adem van hun concurrenten in hun nek. "Het stressniveau ging almaar hoger", zegt Mariën. "We werden supergeïntimideerd door de Jamaicanen. Elodie, Olivia en ik gingen toen samen naar het toilet. Ik liet er een stressprotje ("Een keiluide scheet",  volgens Elodie) en dat was een zegen."

  Zilver wordt goud: "Het zou leuk zijn als iemand de Russin kon wissen"

  In 2016 wordt de Russische slotloopster van 2008 op doping betrapt en schuift België door naar de eerste plaats. "De Spice Girls zijn olympisch kampioen geworden", blikt Gevaert terug. "Dat had niemand - ook wij niet - zien aankomen." Waarop de technologie de wens van Olivia Borlée vervult en Kim als eerste over de streep laat lopen.

  Kijk op vrt.nu naar de volledige aflevering van Belga Sport.