• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Onbekende Pool kostte 26x minder dan Ronaldo, maar is Serie A-sensatie

  Piatek scoorde afgelopen weekend nummer 7 en 8 in de Serie A.

  Piatek scoorde afgelopen weekend nummer 7 en 8 in de Serie A.

  Krzysztof Piatek is momenteel dé sensatie van de serie A. Wie? Een 23-jarige Pool van het bescheiden Genoa, die met 8 doelpunten in 6 matchen de Serie A en de rest van Europa verbaast.

  Gehaald op basis van videobeelden

  Als je op YouTube "Piatek" in de zoekbalk tikt, krijg je tegenwoordig een tiental compilatievideo's van een jongeman die vlot scoort in het shirt van Genoa en zijn goals viert door met zijn handen twee pistolen uit te beelden.

   

  Dat was tot twee maanden geleden nog helemaal anders. Piatek was op dat moment een nobele onbekende, maar toch was het op basis van videobeelden dat Enrico Preziosi naar eigen zeggen Piatek ondekte.

   

  "Ik ging achter hem aan nadat ik een aantal video's van hem had gezien", vertelt de Genoa-voorzitter in Corriere dello Sport.

   

  "Of iemand hem live zag spelen voor zijn transfer? Nee, een dag nadat ik die video's had gezien, rondde ik zijn transfer af. Ik had schrik dat iemand anders hem zou wegplukken."

   

  Genoa betaalde begin juli 4,5 miljoen euro aan Cracovia Krakau om Piatek naar Italië te halen. Een habbekrats in vergelijking met de 117 miljoen die Juventus een aantal dagen later betaalde voor Cristiano Ronaldo.

  "Ik zou als Inzaghi willen zijn"

  Niemand die meteen iets verwachtte van deze onbekende spits van 23 jaar, maar ondertussen is er niemand in Italië die hem nog niet kent. De statistieken waarmee hij het seizoen begon zijn behoorlijk indrukwekkend: in 6 competitiematchen scoorde Piatek 8 keer voor Genoa.

   

  Daarmee is hij afgetekend topschutter van de Serie A en in de vijf grote Europese competities. Eerste achtervolger in Italië is Lorenzo Insigne met 5 goals, maar Piatek had een wedstrijd minder nodig voor zijn goals. Genoa is de enige ploeg uit de top 9 die maar 6 matchen speelden. De rest zit aan 7.

   

  Genoa staat op een onverwachte 6e plaats in de Serie A. Met dank aan Piatek. Zijn goals waren dit seizoen al rechtstreeks goed voor 7 punten. Afgelopen weekend nog was hij beslissend met 2 goals in de 1-2-zege bij Frosinone.

   

  Zijn stijl is sober, maar efficiënt. "Op het veld denk ik voortdurend na over mijn positie. In Italië was er ooit een aanvaller die de bal leek aan te trekken: Pippo Inzaghi. Ik zou zoals hij willen zijn", zegt Piatek in een interview met La Gazzetta dello Sport.

   

  De teller van de Pool staat dit seizoen eigenlijk al op 12 goals, want in de 3e ronde van de Italiaanse beker scoorde hij midden augustus ook al 4 keer tegen Serie B-club Lecce. 12 goals dit seizoen, dat is vier keer meer dan Ronaldo voorlopig. Niet slecht voor een speler die 26 keer minder kostte.