• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "De fans betalen, ze mogen doen wat ze willen. Maar..."

  De sfeer bij Anderlecht is onder het vriespunt gezakt. De resultaten zijn ondermaats en Hein Vanhaezebrouck was na de match tegen STVV kritisch voor de eigen fans. Wat zei de trainer van paars-wit precies? (Bekijk de video).

  "Heeft publiek liever dat we 90 min voor ons doel parkeren?"

  Eerst een open deur intrappen: op oorlogspad trekken met de Anderlecht-fans is een slecht idee. Het verhaal van de voorganger van Hein Vanhaezebrouck, René Weiler, eindigde omdat de eigen fans begonnen te juichen bij een doelpunt van KV Kortrijk.

   

  Alleen, was Hein Vanhaezebrouck op de persconferentie na de match een coach die de confrontatie zocht? Hij beantwoordde rustig de vragen en dronk af en toe van de pint bier die voor hem stond. Zoals hij dat altijd doet.

   

  "Als het publiek liever heeft dat we 90 minuten voor onze goal parkeren, oké, dat kunnen we doen. Anderlecht is ooit zo kampioen geworden. Maar ik denk niet dat de fans toen happy waren. Het is al verschillende jaren dat de fans niet blij zijn."

   

  "Nu proberen we opnieuw dominant te spelen, dat zou de stijl van het huis moeten  zijn. Lukt dat, dan is iedereen in de wolken. Lukt het niet, dan reageren de fans. Als we in de laatste minuut het winnende doelpunt zouden maken, is iedereen alles vergeten. Zo gaat dat hier. Dan was alles opnieuw dik in orde. Dat vind ik niet in orde."

  "Fans mogen verontwaardigd zijn, maar tijdens de match?"

  Hein Vanhaezebrouck vroeg, niet voor het eerst sinds hij een jaar geleden werd aangesteld in Brussel, voor meer steun tijdens de matchen."De fans betalen, ze mogen doen wat ze willen."

   

  "Ik probeer mijn groep 90 minuten te pushen. Het zou goed zijn als iedereen daar in meegaat. Ik heb andere stadions meegemaakt waar het voetbal, in het verleden, veel minder was, maar waar het publiek ieder jaar zorgt dat er 6 tot 8 punten extra worden gehaald door te pushen." (Een verwijzing naar Club Brugge.)

   

  "Ik ga niemand verplichten om achter de ploeg te staan 90 minuten, maar ik ga dat wel vragen. Dat de fans na de match niet blij en verontwaardigd zijn, maar tijdens de match? Je hebt een extra push nodig. Ook als er eens een slechte voorzet komt."

   

  "Saelemakers heeft al zoveel goede voorzetten getrapt en deze keer waren ze niet goed. Dan ga je tegen een 19-jarige, een talent van het Belgische voetbal, toch niet reageren?"

  Bekijk de reactie van Vanhaezebrouck op de vragen over de fans

  "De efficiëntie is te veel met ups en downs"

  Na de bekermatch tegen Union nam Vanhaezebrouck alle verantwoordelijkheid op zich. Ook na het verlies tegen STVV viel hij zijn spelers niet aan, maar hij zag wel een duidelijk probleem. "We waren vandaag zo dominant dat er op onze eigen helft duiven kwamen zitten."

  "Er is een gebrek aan efficientie. Daar kan ik niet veel aan doen. Je kan er op werken en dat doen we, maar in de match ben je afhankelijk van de invulling. We hebben eerder al laten zien dat we er toe in staat zijn, maar het is te veel met ups en downs."

  Vanhaezebrouck wisselt geblesseerde Trebel en krijgt fluitconcert over zich heen