• home
 • video
 • pas verschenen

  "Wereldtitel Valverde is geen stap voorwaarts voor wielersport"

  Christophe Vandegoor

  Christophe Vandegoor: "Zwijgen is het oude wielrennen."

  Wereldkampioen Alejandro Valverde is een renner van uitzonderlijke klasse, maar zijn dopingverleden wringt. Dat stelt Christophe Vandegoor in zijn terugblik op het wereldkampioenschap in Oostenrijk.

  Audio: analyse WK wielrennen

  Klasbak

  Alejandro Valverde behoort al 20 jaar tot de besten van de wereld. Hij heeft verschillende generaties gedomineerd. Het palmares van de Spanjaard puilt uit: 4x Luik, 5x Waalse Pijl, tal van rittenkoersen en zo kan ik nog even voortgaan.


  "Als Valverde niet goed in vorm was, dan verkeerde hij in supervorm", zo klinkt het cliché. Hij is een van de weinige renners die presteren van februari tot oktober. Hij kan sprinten, dalen en bergop fietsen. Met de wereldtitel is de carrière van de klasbak nu compleet, laat daar geen misverstand over bestaan, maar...


  Valverde heeft twee jaar moeten toekijken als dopingzondaar. Hij heeft het woord doping nooit in de mond genomen en heeft er ook nooit over willen spreken. Hij heeft geen enkel teken van schuldbekentenis gegeven.

   

  Valverde klopt Bardet, Woods en Dumoulin op het WK:

  Maar...

  Zwijgen is het oude wielrennen, dat is de omerta. En na zijn schorsing heeft hij minstens even goed gepresteerd. Is zijn supertalent in het moderne en zuiverdere wielrennen helemaal een troef? Wellicht wel, zelfs op zijn 38e.


  Sommige renners laten zich kritisch uit over Valverde: Tim Wellens, Bauke Mollema en Tom Dumoulin bijvoorbeeld. Dumoulin zei gisteren: "Ik ben kritisch, maar ik heb geen zin in zure krantenkoppen. Daarom zwijg ik nu." Dat zegt veel.


  Patrick Lefevere, de manager van de succesvolle ploeg, is al jaren op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Dat heeft veel te maken met het verleden dat de wielersport meezeult. Daarom is deze wereldtitel geen stap voorwaarts voor de toekomst en de uitstraling van het wielrennen.

  Zwijgen is het oude wielrennen, dat is de omerta.

  Christophe Vandegoor

  De jeugd charmeert

  De Belgen hebben Innsbruck verlaten met 5 medailles. Wat me persoonlijk heeft gecharmeerd is de manier waarop de junioren en de beloften zichzelf hebben weggecijferd voor hun kopmannen Evenepoel en Lambrecht. Dat is in de jeugdcategorieën, vol met eigen dromen en eigen ambities, ongezien.

   

  Junior Remco Evenepoel fietst buiten categorie, daar hebben we het al uitgebreid over gehad. Belofte Bjorg Lambrecht toont wat hij in de Vuelta laten zien heeft: hij kan bijzonder goed bergop fietsen. Met zijn 21 lentes koerst hij nog wat onstuimig, maar met een goede begeleiding zal zijn klimtalent niet verloren gaan.

   

  Bij de profs heeft Victor Campenaerts loon naar werken gekregen. Hij doet alles om te scoren in het tijdrijden. In Innsbruck heeft hij definitief de aansluiting gemaakt met wereldtoppers als Rohan Dennis en Tom Dumoulin.

   

  Over de wegrit van gisteren kunnen we kort zijn: België scoorde een onvoldoende. De vrouwen deden het nog minder, zij presteerden ronduit slecht. D'hoore en Kopecky zijn wereldtoppers in het klassieke werk, maar bergop doen we niet mee.

   

  Christophe Vandegoor

  De gouden inhaalrace van Remco Evenepoel bij de junioren: