• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Heynen: "Polen was geen WK-favoriet, maar ik deed hen weer geloven"

  Vital Heynen vierde gisteren de wereldtitel met Polen.

  De Poolse volleyballers hadden drie jaar niets meer gewonnen, maar slaagden er wel in om hun wereldtitel te verlengen. De architect van dat succes heet Vital Heynen. "En nu gaan we voor een olympische medaille", zegt onze landgenoot vastberaden.

  Polen rekende gisteren in de finale van het WK volleybal af met grootmacht Brazilië. Coach Vital Heynen gaf een Belgisch tinje aan de overwinning en dook mee in de Poolse feestnacht. "Het was een korte nacht. Veel spelers zaten vanmorgen in een niet zo sportieve toestand op de bus", vertelt hij.

   

  "Onze doelstelling op het WK was de final 6 halen. Geen eenvoudige opdracht, maar we speelden steeds beter en beter. Tegen Servië zag je het niveau omhoog gaan en voelde ik dat we van iedereen konden winnen."

   

  "Drie uur voor de finale heb ik al gebeld naar Friedrichshafen, waar ik ook coach ben, om te zeggen dat ze bier moesten gaan halen omdat er gefeest zou worden. Na de zege tegen de VS was ik er zo van overtuigd dat we het konden halen. In zo'n finale is het mentale aspect heel belangrijk."

  "Zes dagen geleden was er geen sprake van wereldtitel"

  "Mijn aandeel in de wereldtitel? Polen had drie jaar lang niets meer gewonnen. De ploeg geloof geven was dan ook de eerste doelstelling. Er was geen sprake van een wereldtitel een maand geleden of 6 dagen geleden. De spelers moesten eerst geloven dat ze goed konden volleyballen. We hebben niet gesproken over resultaten."

   

  De Poolse oppositie Bartosz Kurek werd uitgeroepen tot MVP van het WK. "Niemand in Polen geloofde nog in die jongen. Iedereen had hem afgeschreven, maar hij werkt zo hard. Ik heb gewoon gezegd: ik geloof absoluut in jou."

  "Dit is bijna gelijkwaardig aan olympisch goud"

  Als wereldkampioen zal Polen zich niet kunnen verstoppen op de Olympische Spelen in Tokio in 2020. "De Poolse volleyballers hebben de laatste 50 jaar geen medaille gehaald op de Spelen. Iedereen denkt aan goud, maar we zullen eerst moeten werken om al een medaille te pakken. Voor veel spelers bestaat er maar één kleur."

   

  "Naast een olympische medaille is WK-goud het allerhoogste. Dit is bijna gelijkwaardig aan olympisch goud. Ik kan het amper geloven, maar het geeft wel geweldige voldoening. Zeker omdat Polen absoluut niet als favoriet is gestart."