• home
 • video
 • pas verschenen

  Paul Herygers: "Blijven crossen in de VS? Duim naar beneden"

  Van Aert wordt 2 keer in een week geklopt door Toon Aerts

  Ver van het WK-geweld in Innsbruck ging Toon Aerts aan de haal met twee Wereldbeker-zeges. Tegen alle verwachtingen in klopte hij Wout van Aert in de VS,  zowel in Waterloo als in Iowa. Paul Herygers laat zijn licht schijnen over de zaak en heeft het over de zin en de onzin van crossen in de VS.

  "Het verrast me wel", steekt Paul Herygers van wal over de zeges van Toon Aerts. "Maar je moet natuuurlijk rekening houden met de omstandigheden. Datgene wat Wout van Aert doormaakt is niet van de poes. Dat heeft er vast mee te maken."

   

  Wout van Aert verbrak vlak voor de afreis naar de VS zijn contract met zijn voormalige ploeg. Hij stond in de Amerikaanse crossen als onafhankelijke renner aan de start. Zal dat lang kunnen doorwerken?

  "Blijkbaar weegt het meer door dan wat een mens kan verdragen. Dus neem ik aan dat het probleem tussen dit en een paar weken opgelost moet zijn. Want binnenkort komt ook Mathieu van der Poel er nog bij. Dan wordt het weer een ander paar mouwen om te kunnen winnen."


  "Nochtans was er weinig van te merken in de voorbereiding. Maar net in de periode dat het allemaal moest gaan gebeuren, neemt hij die beslissing. De timing is niet ideaal net voor het begin van het seizoen, maar er zullen wel redenen voor zijn. Hopelijk komen we binnenkort de exacte toedracht achter de breuk te weten."

  Blijkbaar weegt het bij Wout van Aert meer door dan wat een mens kan verdragen.

  "Nog te vroeg om Toon naast Mathieu en Wout te zetten"

  Los van de muizenissen bij Wout van Aert zien we een enorm sterke Toon Aerts. HIj zou anders beginnen te trainen zijn, met meer focus op krachttraining. Heeft dat er iets mee te maken?

   

  Herygers: "Dat heb ik nog niet opgevangen. Ik vind Toon Aerts sowieso een pure crosser. En dat hij stond te popelen om de aansluiting te vinden bij de absolute top, ook dat zat er aan te komen. Wat hij nu heeft laten zien, smaakt naar meer. "

   

  "Als Mathieu en Wout op gang komen, dan kan het zijn dat Toon dat plaatsje weer moet afstaan. Maar als hij de komende weken zijn voet ernaast kan zetten, dan verandert alles. Dan hebben we weer een derde man in het spel en dat is veel fraaier dan twee toppers alleen."

  Om nu al te zeggen dat Toon Aerts beide toppers kletsen rond de oren gaat geven, dat is een paar weken te vroeg.

  "Maar om nu al te zeggen dat hij beide toppers kletsen rond de oren gaat geven, dat is een paar weken te vroeg. Ik zou Van der Poel eerst aan het werk willen zien. Die is al gretig achter de motor aan het rijden. En als Wout van Aert de muizenissen in zijn hoofd kwijt is, gaat ook hij heel gretig zijn. Dan wordt Toon Aerts derde, wat ook al een hele stap vooruit is, hoor. "

  Blijven crossen in de VS? Duim naar beneden

  Al enkele jaren na elkaar trekt de cyclocrosskaravaan naar de VS. In Waterloo was er dit jaar veel volk, in Iowa was de opkomst net iets minder. Hoe evalueert Paul de trip naar Amerika? "Het is ver van huis. Als het zelfs voor de commentatoren te ver is, dan is het ook voor de renners zwaar. Zeker voor zij die net buiten de top 10 vallen is het financieel moeilijk."

   

  "Ook de renners hebben gemengde gevoelens. Al gaan die niet meteen klagen, want uiteindelijk gaat het maar om een week op het hele seizoen. En toch zie je dat er nu al een paar afhaken, zoals Marcel Meisen en David van der Poel. Stel dat je de renners deze trip een tweede keer halfweg het seizoen zou laten maken, dan zouden de stemmen wel loskomen. "

   

  "Als ik het voor het zeggen had? Duim naar beneden. De opmars zet zich niet door en bij ons staan ze te springen om crossen te organiseren. Ik vrees dan ook dat het niet blijft duren. Maar zolang de UCI er zijn zegen voor blijft geven, gaat het door. Uiteindelijk is de timing nog niet zo slecht. Enkel en alleen zijn het 2 lastige crossen vroeg op het seizoen. Het kan nog net."

  "Vanthourenhout bondscoach? Ik hoorde het in Keulen donderen"

  Dan toch nog even over het WK in Innsbruck. Helemaal op het einde van de week kwam er nog de verrassende melding dat Kevin De Weert stopt als bondscoach. Sven Vanthourenhout, die momenteel bondscoach in het veldrijden is, wordt genoemd als zijn opvolger. Al ontkent de wielerbond dat.

   

  Herygers: "Ik hoorde het in Keulen donderen. Ik denk wel dat Sven Vanthourenhout een fatsoenlijke kerel is. De stap die hij dan zet van knecht tot echte kopman, zou straf zijn. "

   

  "Maar het kan. Als ik even terugga in de tijd, weet ik dat José De Cauwer aanvankelijk ook de knecht was. José was een fantastische bondscoach. Het is een kwestie van intelligent zijn en lef hebben. Sven Vanthourenhout kent het klappen van de zweep. Hij is vaak met Sven Nys op pad. Ook die zal advies kunnen geven."