Deinze na bekerstunt tegen Club: veel minder volk, maar grote plannen

  Het stadion van Deinze.

  KMSK Deinze veroverde woensdag de scalp van Club Brugge in de Croky Cup. Een kleine 5.000 toeschouwers waren getuige van een regelrechte sensatie. Zaterdagavond speelde Deinze in de competitie voor veel minder volk, maar toch heeft de ambitieuze voorzitter grote plannen met de club.

  Sporza sloeg zaterdag een dag lang zijn tent op in Deinze. We volgden aanvaller Lennart Mertens en voorzitter Denijs Van de Weghe, een man met een plan.

   

  "Onze 2-0-overwinning in de bekermatch tegen Club heeft veel teweeg gebracht, dagenlang", zegt Lennart Mertens .

   

  "Jongens waar ik vroeger mee in de kleuterklas zat of in mijn kindertijd mee voetbalde, stuurden plots een berichtje. Iedereen blijft wat langer bij je staan, voor een babbeltje en een felicitatie."

   

  "Op Facebook heb ik de voorbije dagen veel meer vriendschapsverzoeken gekregen. Ik heb de aftrap moeten geven van een minivoetbalmatch in eerste nationale... We zitten momenteel in een bubbel."

   

  "Het was dan ook groot feest na Club. Ik heb mensen van Deinze in de tribune op hun knieën zien zitten. Er waren er zelfs aan het huilen. Zelfs mensen van 70, 75 jaar die hier mooie tijden meegemaakt hebben waren zeer emotioneel. Dat geluk in de ogen van de mensen zien is schitterend."

  "We leven als volwaardige profs"

  "Hopelijk hebben we met onze bekerstunt wat supporters gewonnen", zegt Mertens. "We zitten in een moeilijke regio tussen Gent en Waregem, maar we hebben reclame gemaakt voor het voetbal dat in eerste amateur gespeeld wordt."

   

  "We spelen aanvallend in een 3-5-2-systeem, zoals onze coach Regi Van Acker het graag heeft. We staan nu 2e in eerste amateur, op 3 punten van leider Thes Sport. De ambitie van de voorzitter is om te promoveren. Het is mijn derde jaar in Deinze en je voelt dat de druk steeds groter wordt."

   
  De spelerskern van Deinze telt overwegend profvoetballers. Mertens: "We trainen overdag, we hebben een auto, we hebben een professionele omkadering, een sauna in de kleedkamer en een volwaardig loon. We hebben samen met Virton de meeste profs in de selectie."

  "Nieuw stadion met 8.000 plaatsen"

  Mertens hoopte zaterdagavond voor wat meer volk te kunnen spelen dan een doordeweekse competitiewedstrijd, maar dat viel tegen FC Luik tegen. Deinze, een gemeente met ruim 30.000 inwoners, ligt dan ook geprangd tussen (AA) Gent en (Zulte) Waregem.

   

  "Woensdagavond tegen Club Brugge zat hier een kleine 5.000 man, nu een paar honderd. Wie hier niet is, is een successupporter. Dat is gewoon zo", zegt een Deinze-fan vanuit de tribune.

   

  Toch ziet de rijke industrieel Denijs Van de Weghe het groots. "Hopelijk spelen we volgend seizoen in 1B, want ik wil promoveren", zegt de voorzitter.

   

  "En wie weet komen we later in 1A terecht. We streven naar het hoogste, met ons budget. Dat dat grootse plannen zijn? Waarom niet?"

   

  Van de Weghe toonde de maquette van een nieuw stadion. "We willen een nieuw multifunctioneel stadion bouwen, met de functies wonen, werken en sporten. Een beetje zoals in Sint-Truiden: een nieuw stadsdeel dat tegen 2021/2022 klaar moet zijn."

   

  "Het complex bestaat uit een woontoren met 100 flats, hotel met 60/70 kamers, een businesscenter en medisch centrum, allemaal rond het voetbalveld. Het stadion moet 5.000 zit- en 3.000 staanplaatsen tellen om aan de regels van de KBVB te voldoen. Ik zou liever wat kleiner bouwen, maar het moet..."

  De reportage over Deinze in Sportweekend: