• home
 • video
 • pas verschenen

  WK-Belgen in koor: "Was slijtageslag, zijn op waarde geklopt"

  De Belgen speelden op het WK in Innsbruck niet echt een rol van betekenis.

  De Belgen speelden op het WK in Innsbruck niet echt een rol van betekenis.

  In de schaduw van wereldkampioen Alejandro Valverde leverden veel Belgen vandaag een (ver) achterhoedegevecht. Van Avermaet speelde en verloor, Teuns kon in "de hel" niet mee met de favorieten, Hermans hield stand, Benoot en Pauwels gaven gedesillusioneerd op. 

  Hermans: "Was niet aan mij om resultaat te rijden"

  Ben Hermans reed een sterke wedstrijd en werd uiteindelijk 23e en eerste Belg in Innsbruck. Toch had de kopman van Israël Cycling Academy gemengde gevoelens bij zijn prestatie. "Het was vandaag niet aan mij om een resultaat te rijden."

   

  "Ik had al mijn "cartouches" al op de laatste lange klim verschoten, toen ik de demarrages van de Nederlanders probeerde te volgen. Dan is het zeer moeilijk om te recupereren naar die laatste klim toe. Maar goed, die was voor mij toch te steil om bij de eerste 10 mee naar boven te geraken."

   

  "Uiteindelijk zat ik in een groepje voor de 14e plaats. Ik voelde de krampen een beetje opkomen, dus ik wist dat ik niet mocht stoppen met trappen. Op 2 km van de finish was het toch van dat en daardoor kon ik niet meer meesprinten."

   

  "Het was een pure afvalrace. We hadden wel een plan om de koers open te breken, maar ik zei meteen tegen de mannen dat dat niet meer hoefde, want het zou niet meer stilvallen. Dan blijven enkel de echte klassementsrenners over, en ik ben blij dat een mooie naam als Valverde eindelijk verdiend kan winnen."

  Teuns: "Op die steile muur kwam ik 29 tanden tekort"

  Dylan Teuns leek even mee te kunnen in het spoor van Valverde en co, maar moest uiteindelijk toch afhaken. Hij werd 29e en 2e Belg. "Een echte slijtageslag", zuchtte Teuns achteraf. "De laatste 2 ronden zat ik in een goede positie, en tot en met de 1e kilometer van die steile klim reed ik de perfecte koers. Maar daarna was het gedaan."

   

  "Het was gescheurd achter mij, en daar kreeg ik wel moreel van. Maar de Fransen gingen zo hard tekeer, en ik had net niet de juiste verzetkeuze, want op die muur stond ik echt stil. Op training was het te doen, maar na 260 kilometer is dat een wereld van verschil. Ik kwam 29 tanden tekort."

   

  "Ik had vandaag graag meegedaan, maar het zat er niet in. De benen waren kapot, en mentaal krijg je dan een klop van de hamer Als dat het geval is, is het over. Het is teleurstellend, maar het is nu zo."

  Op die steile muur kwam ik 29 tanden tekort. De benen waren kapot en mentaal was het over.

  Van Avermaet: "Op mijn waarde geklopt"

  Olympisch kampioen Greg Van Avermaet gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen, maar uiteindelijk zat de overwinning er nooit in voor de Belgische kopman. "Ik ben op mijn waarde geklopt, en dan mag je niet ontgoocheld zijn."

   

  "Ik heb geprobeerd te anticiperen, maar er kwam maar 3 man mee. Daarna wist ik dat het heel moeilijk zou worden om de koers te winnen. Mijn versnelling ging dan ook nog eens kapot, dan is het over."

   

  Van Avermaet noemde de keuze van Dylan Teuns voor een te zware versnelling een jeugdzonde. "Het was inderdaad aangewezen om met een 39/32 te rijden, zoals ik gedaan heb. Na zo'n zware wedstrijd is het met een 36 heel moeilijk om boven te geraken."

   

  De olympische kampioen liet zich ook even uit over het vertrek van bondscoach De Weert richting Lotto-Soudal. "Heel spijtig. Kevin heeft iets op poten gezet binnen de nationale ploeg en prachtige resultaten behaald. Maar misschien heeft hij meer ambitie."

  Benoot: "Kon dat constante tempo niet aan, frustrerend"

  Ook Tiesj Benoot gaf op. En ook hij had zich wel wat anders voorgesteld van zijn WK. "De voorbije dagen was ik in goeden doen en vorige week in de Eurométropole Tour (waar hij ei zo na de overwinning pakte) had ik nog de benen van het voorjaar. Ook vanochtend voelde ik me goed", zegt Benoot.

   

  "In het begin van de koers was er ook niets aan de hand, maar opeens ging het licht uit en voelde ik me echt slecht. Ik kon gewoon dat constante tempo niet rijden. Echt frustrerend."

   

  "Het was zeker niet de bedoeling dat Serge Pauwels en ik er al zo vroeg de brui aan zouden geven. Dit was echt een koers waar ik naar uitkeek. Ik heb er alles voor gedaan om hier goed te zijn en als je dan zo moet opgeven... Mijn conditie was uitstekend voor dit WK, die kan niet opeens verdwenen zijn. Als ik ziek word, zou dat wel logisch zijn."

  "Vanochtend voelde ik me nog goed, maar opeens ging het licht uit"

  Pauwels: "Last van maag en darmen"

  Naast Tiesj Benoot haalde ook Serge Pauwels het einde niet. De teamkapitein was zwaar teleurgesteld en kon zijn ontgoocheling amper verbergen aan de teambus van de Belgische ploeg.

   

  "Het was absoluut niet goed", gaf hij toe. "Ik had er meer van verwacht. Ik ben ontgoocheld en heb niet voldoende kunnen doen wat van mij werd verwacht. Vanmorgen om een uur of 6 ben ik langsgelopen bij de dokter, met last aan maag en darmen. Als sporter mag je dat niet in je hoofd steken, dus probeerde ik het niet al te veel te laten spelen."

   

  "Maar ik voelde me gewoon niet lekker, dat kan je op een WK niet verbergen. De ganse koers was ik slecht. Het was alsof ik mijn finale al aan het rijden was op de tweede en derde beklimming, en op die derde klim moest ik eraf. Dat is pijnlijk, dan voel je je schuldig dat je je ploegmaats tekort doet."

  De Plus: "In laatste instantie is rol veranderd"

  Bij Laurens De Plus, die de wedstrijd ook niet uitreed, was er van ontgoocheling geen sprake. "Na mijn tijdrit woensdag ben ik vertrokken met een ei in mijn broek. Maar ik heb wel een degelijk WK kunnen rijden. Ik ben tevreden."

   

  "We hebben vanochtend in laatste instantie mijn rol veranderd. Ik moest zo lang mogelijk bij Dylan Teuns blijven. Dat heb ik goed kunnen doen."

   

  "Sinds de ploegentijdrit liep het wat minder met mij, dus wist ik niet hoe het vandaag zou verlopen. Maar ik ben tevreden en de bondscoach gaf me ook altijd het vertrouwen. Daar ben ik hem dankbaar voor."

  Wellens: "Was niet mijn beste dag, en dat is nodig op zo'n parcours"

  Net op het moment dat Tim Wellens had moeten gaan, moest de Lotto Soudal-renner eraf. "Heel jammer. Ik voelde dat het niet mijn beste dag was, en dat is nodig op zo'n parcours."

   

  "We hadden een plan met Ben, Tiesj, Greg en mij, maar het tempo was zo hoog dat dat de prullenbak inkon. Ik probeerde wel nog iets in de laatste ronde, maar ik had de benen niet meer. De teleurstelling is heel groot. Ik had hiernaar toegewerkt en hard voor getraind. Nu voelde ik mij wel heel goed voor de wedstrijd, maar uiteindelijk kwam ik tekort.

   

  Tim Wellens had vroeger kritiek op (het dopingverleden van) wereldkampioen Alejandro Valverde. Wat denkt hij van de titel van de Spanjaard? "Hij was al goed in de Vuelta, en als hij vandaag wint, is hij gewoon de beste van de wereld."

  Meurisse: "Vind dat we geen slecht WK gereden hebben"

  Xandro Meurisse reed een dijk van een WK, maar zijn inspanningen werden helaas niet beloond met Belgische glansprestaties. "We wisten op voorhand dat het een moeilijke wedstrijd zou worden voor ons. Ik heb gedaan wat ik moest doen voor de kopmannen. Ik vind dat we geen slecht WK gereden hebben."

   

  "De vroege vlucht kreeg plots 20 minuten voorsprong, nadat de Fransen gestopt waren met rijden. Ik wist dat het op een gegeven moment wel heel snel zou gaan. Op de laatste klim gingen de minuten er af alsof het niets was."

   

  "Of ik na mijn prestaties op het EK en het WK al met het WK in Yorkshire van volgend jaar in mijn hoofd zit? Daar heb ik stiekem al aan gedacht, ja. Ik heb het parcours al gezien, en het is ook een zeer lastige wedstrijd. Ik hoop dat ik er volgend jaar dan ook weer bij ben."