Michel Wuyts over Valverde: "Geef toe dat je misstappen begaan hebt"

  Alejandro Valverde

  Op zijn 38e heeft Alejandro Valverde eindelijk de wereldtitel te pakken.

  Is het een goede zaak dat Alejandro Valverde de wereldtitel veroverd heeft? Michel Wuyts beantwoordt de vraag in zijn terugblik op het WK in Innsbruck.

  Michel Wuyts over het WK wielrennen:

  • Wat je Valverde kwalijk moet nemen, is dat hij de band met Fuentes en met bloeddoping altijd ontkend heeft.
  • Ik denk dat hij het na zijn schorsing gemakkelijker vond om te blijven winnen. Net omdat het allemaal zuiverder verliep.
  • Met Evenepoel zijn we vertrokken voor een lange toekomst. Doe er ook maar Bjorg Lambrecht bij.
  • Met de profselectie zat het niet helemaal snor.
  • Vanthourenhout staat op 1 om De Weert op te volgen.

  Tom Boonen heeft gelijk

  Remco Evenepoel werd eerder deze week de nieuwe Eddy Merckx genoemd. Waar plaatst Michel Wuyts de kersverse wereldkampioen Alejandro Valverde? Komt de Spanjaard in de buurt van de allergrootste?

   

  "Vergelijken met Eddy Merckx zou ik niet meteen doen. Vergeet niet dat die o.m. ook de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk won", stipt onze commentator aan. "Tom Boonen zei me na een uitzending van Extra Time Koers dat Valverde de beste en meest veelzijdige renner van deze generatie is. Wel, Tom Boonen heeft gelijk."

   

  "Valverde is prof geworden in 2002. Al die jaren is hij, op de periode van zijn dopingschorsing na, blijven winnen.  En dat deed hij niet zomaar.  Als Valverde aan de start stond in een wedstrijd die hij kon winnen, dan was de kans groot dat hij dat ook deed. Ik denk dat hij in zijn koersen 1 op 3 haalt. Dat is gigantisch."

  De donkere kant van de carrière van Valverde

  De carrière van Alejandro Valverde kende ook een heel donkere periode. Hij werd in 2010 geschorst in de zaak-Fuentes en moest 2 jaar aan de kant blijven.

   

  "Toch pikte hij datzelfde niveau na de schorsing weer op", aldus Wuyts.  "Valverde werd prof in een periode van de bloedzakken, een bezoedelde periode.  En wie was zijn eerste ploegarts bij Kelme? Juist, dokter Fuentes."

   

  "Valverde had een band met de dokter, iets wat ook bewezen is. Wat je hem kwalijk moet nemen, is dat hij die band met Fuentes en met bloeddoping altijd ontkend heeft. Dat doet hij nog altijd."

  Wat je Valverde kwalijk moet nemen, is dat hij de band met Fuentes en met bloeddoping altijd ontkend heeft.

  Michel Wuyts

  Respect, maar geef het toe

  "En dan is er de Alejandro Valverde van na de schorsing", gaat Michel Wuyts voort. "Hij moest 18 maanden aan de kant en werd van in het begin van zijn wederoptreden in de gaten gehouden door alle instanties die hem in de gaten kunnen houden. Hij koerst ook van in het begin van het seizoen tot het einde."

   

  "Ik denk dat hij het na zijn schorsing gemakkelijker vond om te blijven winnen. Net omdat het allemaal zuiverder verliep waardoor hij veel beter zijn talent kon etaleren. "


  "De Valverde van 2012 tot nu is de Valverde die we zien: een hypergetalenteerd mannetje dat als kind de vergelijking met Evenepoel kon doorstaan. Zij die tegen hem koersten bleven liever weg. Er viel toch niet aan te beginnen. Op zijn 38e rondt hij dat nu af met een wereldtitel. Ik heb daar respect voor."


  "Ik zou alleen zeggen: geef het toe dat je die misstappen begaan hebt in een periode die daar gevoelig voor was."

  Ik denk dat hij het na zijn schorsing gemakkelijker vond om te blijven winnen. Net omdat het allemaal zuiverder verliep.

  Michel Wuyts

  Peter Sagan feliciteert zijn opvolger Alejandro Valverde:

  Voldaan gevoel over de Belgen

  Bij de profs wogen de Belgen te licht op het zware WK-parcours. Eerder deze week spraken de prestaties van de blauwhemden wel tot de verbeelding.

   

  "Ik ga naar huis met een voldaan gevoel", pikt Michel Wuyts in. "We haalden 3 keer goud en een paar keer zilver en brons. Daarbij komt het gevoel dat we met Evenepoel vertrokken zijn voor een lange toekomst. Doe er ook maar Bjorg Lambrecht bij."

   

  "Zondag zakten er een drietal door de mand. Dus helemaal snor zat het niet met die profselectie. De rest is gewoon op haar waarde geklopt. Maar globaal gezien is het een WK dat warm aan het hart doet en dat we nog een tijdje zullen meedragen."

  Vanthourenhout zal "ja" zeggen

  Kort na de wedstrijd kwam het nieuws dat Kevin de Weert stopt als bondscoach van de nationale ploeg. Hij zou vervangen worden door Sven Vanthourenhout. Wat klopt er van dat verhaal?

   

  Michel Wuyts: "Kevin De Weert gaat aan de slag bij Lotto, maar sprak blijkbaar ook al met Trek-Segafredo. Dus ik ga ervan uit dat men bij de Wielerbond voorbereid was. En dat men Vanthourenhout al gepolst heeft. Het feit dat die laatste hier is en niet op de cross in de VS, dat is een indicatie."

   

  "Sven Vanthourenhout zat bovendien in de volgauto. Onze indruk is dat ze hem voorbereiden. Hij zou bedenktijd krijgen tot half oktober. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij  "ja" zeggen."

   

  "Is er een plan B? Ja, Peter Van Petegem. Die was ook al in zicht bij de vorige wissel van Carlo Bomans.  Maar Vanthourenhout staat op 1."

  Eli Iserbyt en Sven Vanthourenhout

  Sven Vanthourenhout (r) was tot nu toe bondscoach van de veldrijders.

  Bekijk de analyse van Michel Wuyts: