• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI start in januari met controles op omstreden pijnstiller Tramadol

  Peloton in Ronde van Frankrijk.

  Geen doping meer in het peloton vanaf 2019?

  Tramadol staat nu nog niet op de lijst met verboden middelen, maar daar komt vanaf 2019 verandering in voor wielrenners. Renners die betrapt worden op het gebruik van de krachtige pijnstiller, worden geschorst. 

  Voor de zomer werd al aangekondigd dat Tramadol in 2019 verboden zou worden in het peloton. UCI-voorzitter David Lappartient heeft nog eens bevestigd dat er vanaf eind januari ook effectief gecontroleerd zal worden op het gebruik van de pijnstiller.

   

  Tramadol is wijdverspreid in het peloton. Renners die tramadol nemen zijn minder gevoelig voor pijn, waardoor ze makkelijker tot het uiterste kunnen gaan. Maar het product veroorzaakt ook onwenselijke bijwerkingen zoals duiziligheid, slaperigheid en verminderde alertheid. 

   

  Renners waarbij sporen van tramadol in het bloed wordt aangetroffen, worden geschorst. David Lappartient hekelt de passiviteit van het WADA in de kwestie. De Wereldantidopingorganisatie zette het product nog niet op de verboden lijst. "We hebben aan het WADA gevraagd om samen te werken, maar ik kreeg het gevoel dat de wil om ons te steunen in dit dossier niet al te groot is."