• home
 • video
 • pas verschenen

  Lefevere: "Ik ben zondag, voor één keer, geen Belg"

  0 / 0

  Julian Alaphilippe is dé man in vorm en meteen ook de topfavoriet voor het WK. Al blijft de Fransman zelf voorzichtig, Patrick Lefevere supportert voor hem. Het parcours in Innsbruck lijkt op papier alvast te pittig voor drievoudig wereldkampioen Peter Sagan. 

  Alaphilippe is dé man in vorm

  Het wordt een lastig parcours met al het klimwerk in de Oostenrijkse Alpen. Helemaal op maat van Julian Alaphilippe? Daar lijkt het op. De Fransman heeft er een goed seizoen opzitten en kan rekenen op de steun van een sterke ploeg.

   

  Al blijft hij zelf voorzichtig: "De benen zullen beslissen. Het is een heel lange koers die zeer belastend is voor het lichaam met de herhaling van de vele beklimmingen.  En dan eindigen we nog met een lastige afdaling. De benen zullen moeten spreken. Ik hoop dat ze goed zijn."

  Sagan zet zich niet bij de favorieten, maar toch...

  Kan Peter Sagan een vierde wereldtitel op een rij binnenhalen? De Slovaak lijkt er zich niet meteen druk om te maken. Daags voor het WK bakte hij nog een lekkere steak voor zijn sponsors. 

   

  "Als het traag gaat, dan is het oké. Als het snel gaat, zal het een pijnlijke dag worden", zegt Sagan. 

   

  Hoe trager de wedstrijd, hoe groter de minimale kans om weer wereldkampioen te worden? Sagan: "Ik weet het niet. Het hangt van veel situaties af. We zullen zien."

  Lefevere: "Ik ben morgen geen Belg"

  Ook Patrick Lefevere gelooft dat de wereldkampioen uit de Quick-Step-gelederen zal komen. Kan het mislopen voor de Fransman?

   

  "Het kan ook zijn dood zijn. We weten allemaal dat de Franse ploeg chauvinistisch is. Bardet, Pinot, etc. die renners krijgen maar eens om de zoveel jaar de kans om kampioen te worden."


  "Julian heeft wel zijn ploeg nodig, want alleen kan hij het niet. HIj moet zijn krachten sparen of hopen dat er andere landen de koers controleren. Ik zal morgen in elk geval geen Belg zijn. Ik supporter voor de mannen van mijn ploeg."

  "Net als Museeuw in 1996"

  "Meestal is een WK gesloten tot de laatste ronde en dan ontploft het. Maar met het parcous hier realiseren de meesten zich dat wegrijden op de laatste helling moeilijk zal zijn. Die renners moeten proberen te anticiperen", zegt Lefevere.


  "Misschien krijgen we een koers zoals in Lugano in 1996. Daar had Johan Museeuw ook zogezegd geen kans om te winnen. Maar men onderschatte hem. Hij zat er in de goede vlucht, bleef voorop en won."

   

  "De Belgen moeten zeker niet de koers in handen nemen. Ik zou de guerilla-tactiek toepassen: de boel te laten ontploffen voor het eigenlijk moet beginnen. Ze moeten altijd terugkomen als je voorop rijdt."

  Zo deed Museeuw het in Lugano in 1996: