• home
 • video
 • pas verschenen

  Johan Museeuw tipt Belgen: "Wacht niet tot de laatste klim"

  Johan Museeuw werd wereldkampioen in Lugano in 1996.

  Ook ex-wereldkampioen Johan Museeuw zakte af naar Innsbruck om de beste renners van de wereld zondag aan het werk te zien. Hij werd zelf verrassend wereldkampioen op een zwaar parcours in Lugano. Wat is zijn goede raad? 

  "Wachten tot de laatste klim is geen optie"

  Kunnen de Belgen een rol spelen op het zware parcours? "Ik heb gisteren de laatste klim bij de profs verkend: supersteil en supermoeilijk", zegt Museeuw. "Als de Belgen wachten tot die laatste klim, dan zijn ze verloren. "

   

  "Het zijn maar enkelingen die daar kunnen wegflitsen, met name Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde. Die laatste mag daar voor mij winnen."

   

  "De Belgen moeten de wedstrijd tactisch goed aanpakken. Zo heb ik ook in Lugano (1996) gewonnen op een parcours dat voor mij te lastig was. Hoe zwaar het parcours ook is, alles hangt nog altijd af van de renners zelf."

   

  "Normaal gezien ontploft een WK vrij laat. Ik denk niet dat dit hier zal gebeuren. De wedstrijd zal vroeger ontploffen. Het is maar de vraag of de sterke blokken Frankrijk en Spanje de boel bij elkaar kunnen houden."

  "In alle anonimiteit ontsnappen"

  "De Belgen hebben het voordeel dat ze niets moeten controleren. We hebben een kern vol outsiders. Dus moeten ze de wedstrijdsituatie naar hun hand zetten. Ik zou de wedstrijd dus vroeger durven te openen."

   

  "Want Teuns is wel supergoed uit de Vuelta gekomen, maar om dan te gokken op die laatste klim...? Dan moet je toch een tiental minuten kunnen ontploffen. En dat is weinigen gegeven. Ik geloof meer in een voorontsnapping, in alle anonimiteit en dan eventueel op de laatste klim kunnen wegschuiven."

  "Patrick, wees voorzichtig met deze jongen"

  De Belgen hebben al 5 medailles behaald op het WK in Innsbruck. "We zitten al van in het begin in de goede flow. Meestal eindig je dan ook goed. Als je de leider hebt binnen je ploeg, dan kan de rest ook veel meer. Iedereen trekt zich een stukje aan elkaar op. "

   

  "Het is mooi voor ons land. Ik was net op een persconferentie waar het aantal medailles voor ons land vernoemd werd. Dan kun je weer zeggen: "Ja, België is het centrum van de wielersport!"

   

  Met Bjorg Lambrecht en Remco Evenepoel heeft België alvast 2 goudhaantjes in huis. "Het zijn 2 supergrote talenten. Van die laatste kunnen we de superlatieven amper uitspreken. Waar het naartoe gaat, dat weten we nog niet. Maar dit is buitengewoon. Het gaat bijna zo ver dat men bijna niet meer over Sagan spreekt."

   

  "Ook het feit dat hij nog maar 2 jaar wielrenner is, spreekt tot de verbeelding. De wereld ligt nu al aan zijn voeten. Maar de gevaren schuilen om iedere hoek. Daarom stuurde ik een berichtje naar Patrick Lefevere: "Wees voorzichtig met deze jongen". "Ik zal supervoorzichtig zijn.", antwoordde hij."

  Zo deed Museeuw het in Lugano in 1996: