• home
 • video
 • pas verschenen

  Straks het kleine België vs de reus VS: "Het blijft maar draaien"

  Een Belgisch feestje na de winst tegen Frankrijk.

  De Belgian Cats blijven de wereld op het WK verbazen met de ene glansprestatie na de andere. Na Spanje eerder deze week ging gisteren Frankrijk voor de Belgische bijl. Vanavond volgt de apotheose met een halve finale tegen basketbalgigant VS. Wij stelden tv-commentator Kris Meertens drie vragen.

  1. Lag de zege tegen Frankrijk in de lijn van de verwachtingen?

  Kris Meertens: "Voor een deel wel, ja. Maar de manier waarop die overwinning behaald is en ook het puntenverschil dat op het bord stond zijn verbazend."

   

  "Voor de match sprak ik met enkele Franse journalisten. Die zeiden dat België het goed deed op dit WK, maar dat Spanje in de laatste groepsmatch niet echt doorgeduwd had en dat zoiets de Belgen geen twee keer zou lukken. Frankrijk zou winnen, dachten ze. Ze dachten verkeerd."

   

  "Het tweede kwart van België was het beste dat een Belgische vrouwenploeg ooit gespeeld heeft. Dat benaderde de perfectie. En dan met Emma Meesseman nog grotendeels op de bank, ook dat heeft me enorm verbaasd. Het bleef maar draaien. De Cats hebben in dat kwart getoond dat ze niet alleen talent hebben en zeer goed aan elkaar hangen, maar dat ze ook heel goed kunnen basketballen. Dat niveau hebben ze vorig jaar op het EK in Tsjechië niet gehaald."

  2. Spanje werd vergeleken met Brazilië in het voetbal, wat is Frankrijk dan?

  Kris Meertens: "Frankrijk staat in de top 4 van de wereld, met Spanje, Australië en de VS. Vorig jaar verloor het de EK-finale van Spanje. Qua palmares en budget beschikt Frankrijk over een veelvoud aan titels en kapitaal van België."

   

  "Dat zie je aan alles. De Fransen zitten hier op het WK in ons hotel en staan met 80 man aan te schuiven aan het ontbijt, allemaal met dat Franse shirt aan. Ze hebben 5 of 6 kinesisten mee. Ter vergelijking: België 2."

   

  "Op het parket zag je die typische Franse arrogantie: ze stonden achter, maar uit hun houding kon je afleiden dat ze dachten dat het allemaal wel in orde zou komen. Terwijl ze statisch speelden."

   

  "Als je dat afzet tegen de prestatie van de Belgische dames was het verschil zeer groot. Ik neem er één speelster uit: Julie Allemand deelde 13 assists uit en evenaarde daarmee het WK-record."

  3. Volgt vanavond een derde stunt, tegen de VS?

  Kris Meertens: "Voor de match tegen Frankrijk gaf ik de Cats 60% kans om te winnen, tegen de Amerikaanse vrouwen schat ik de kans op 1%. De kans op een Belgische overwinning is eigenlijk zo goed als onbestaande."

   

  "De Amerikaanse vrouwen kunnen veel breder selecteren, die hebben zoveel kwaliteit... De VS is wereld- en olympisch kampioen en mikt hier op een 10e wereldtitel in 18 edities en de 3e op een rij. Ze hebben al 12 jaar niet meer verloren op Olympische Spelen en WK's. Sinds 1996 is de VS onafgebroken olympisch kampioen geworden..."

   

  "Ik hoop dat de Cats vanavond een tijdje kunnen meespelen en opnieuw goed basketbal laten zien. Het zou aangenaam zijn als ze na de eerste helft nog een beetje in de buurt van de Amerikaanse vrouwen staan."

   

  "België moet deze match als een beloning zien, een echte galawedstrijd tegen heel bekende speelsters. Eén van die Amerikaanse uithangborden is de 36-jarige Diana Taurasi, drievoudig WBNA-kampioene, WBNA-topschutter aller tijden en viervoudig olympisch kampioene met de VS. Dat is de Michael Jordan van het vrouwenbasketbal."

   

  "Als de mensen deze halve finale vanavond op tv bekijken, moeten ze daarvan genieten, zelfs als België verliest. Net zoals de Cats moeten genieten. Want het buitenland bekijkt hen nu met andere ogen. En bovendien: als ze verliezen, volgt daarna een nog veel belangrijker wedstrijd: die voor de bronzen medaille."

  Live op alle Sporza-kanalen:

  De halve finale tussen België en de VS is vanaf 18.20u live te bekijken op Canvas, met commentaar van Kris Meertens. Op sporza.be kunt u terecht voor de livestream. Sporza op Radio 1 begint er al na het nieuws van 18u aan, met live-flitsen van Carl Berteele.