• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA: "Er is een serieus dopingprobleem in Kenia, maar geen systeem"

  " "

  Sinds 2004 testten 138 Keniaanse atleten positief.

  Kenia ligt al enkele jaren onder dopingvuur voor een falend antidopingbeleid. "Er is evenwel geen bewijs van een geïnstitutionaliseerd systeem", was de conclusie van een WADA-onderzoek dat 21 maanden in beslag nam.

  Het Wereldantidopingagentschap kwam in december 2016 in actie in samenwerking met het Keniaanse antidopingagentschap en het Athletics Integrity Unit. Sinds 2004 testten er 138 Keniaanse atleten positief, het merendeel bij tests tijdens competitie. Onder meer marathonkampioenen Rita Jeptoo en Jemima Sumgong en drievoudig 1.500m-wereldkampioen Asbel Kiprop.

   

  "De dopingpraktijken van de Keniaanse atleten lijken niet gesofisticeerd, maar eerder opportunistisch, zonder bewijs van enige coördinatie", luidde het in het WADA-rapport. "Er bestaat geen bewijs van een dopingsysteem."

   

  De zaak-Kenia verschilt van de zaak-Rusland, waar wel een geïnstitutionaliseerd systeem werd vastgesteld tussen 2011 en 2015, waarop het WADA strenge sancties uitsprak. Vorige week werden die evenwel opgeheven. Het onderzoek wees uit dat de gebruikte dopingproducten vooral het anabolicum nandrolon en epo zijn.

   

  "Kenia is een écht atletiekland, maar moet nu het hoofd bieden aan een zwaar dopingprobleem", stelt AIU-preses Brett Clothier. Deze maand gaat een nieuw antidopinglaboratorium open in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, het eerste in de regio. Dat moet de dopingstrijd flink vooruithelpen.